Petjada ecològica
TOT ALLÒ QUE MENGEM TÉ UN IMPACTE.
Cada aliment que consumim necessita uns recursos (energia, materials) i genera un rebuig (emissions contaminants, gasos amb efecte d’hivernacle i residus). Per tant, tot aliment ha implicat un conjunt de recursos i processos (la petjada ambiental) que cal valorar, no malbaratar i consumir de manera conscient. Bona part de l’impacte ambiental relacionat amb allò que consumim es dona abans que el producte en qüestió arribi a les nostres mans. L’acte de menjar és la finalitat, però no és el principi ni la fi del camí, sinó únicament una fase més; de fet, és l’única fase en què som conscients de la importància dels aliments per a la nostra supervivència i també per al nostre plaer i satisfacció personal. Fins arribar a taula el camí ha estat llarg: cal conèixer-lo i, si cal, qüestionar-se’l per poder canviar-lo.
Descripció de l'itinerari: Entendre la relació entre alimentació i crisi climàtica, aprendre a calcular la petjada ambiental dels aliments, apropar-nos als conflictes lligats al cultiu d’aliments amb dues taules rodones i el visionament d’un documental en què es presenten pràctiques positives per al planeta són algunes de les activitats que es podran trobar en aquest itinerari.
Petjada ecològica
- 14 d’octubre 19.30 hPlaça de Sant JaumeEspectacle
L'inici de la setmana serà coral, musical i participatiu. La paraula la tindran els autèntics protagonistes de l'alimentació sostenible, els agents del cicle alimentari: pescadors, transportistes, xefs, pagesos, ramaderes, paradistes de mercat. S'entrellaçarà amb la gran orquestra mecanitzada de Cabo San Roque, distribuïda en forma de mural sonor davant la façana de l'Ajuntament, i també amb la participació activa del públic, en una creació musical col·lectiva composta especialment per a la ocasió. Un espectacle que destaca tots els agents que estan rere els circuits alimentaris i els dona veu.
- Escenografia i composició musical: Cabo San Roque
- Direcció escènica i coordinació: Edi Pou
- Idea i concepte: Virginia Angulo i Martín Garber
- 16 d'octubre 18.00 hPlaça ReialXerrada
Debat sobre la pesca insostenible i quin impacte té. Quines són les conseqüències de no pescar als nostres mars? Ens trobarem per debatre sobre l’impacte que tenen els convenis internacionals de pesca i els avantatges de la pesca de proximitat. També sabrem com s’enfronten les poblacions de la costa oest d’Àfrica a la sobreexplotació dels seus recursos marítims i quines iniciatives de peix de proximitat tenim a Barcelona.
- 16 d'octubre 20.00 hTeatre del CCCB, Jardí dels Tarongers, Plaça del Rei, Parc de la BarcelonetaEspectacle
Una orquestra única al món, la Vegetable Orchestra, toca instruments fets amb verdures i hortalisses fresques. L'ús de diversos instruments vegetals configura un univers musical i estètic únic. La Vegetable Orchestra aborda els estils musicals més diversos, fusionant gèneres des de la música electrònica fins al jazz. Els nous instruments generats determinen el so final. Un concert de la Vegetable Orchestra apel·la a tots els sentits.
- 17 d'octubre de 10.00 a 11.00 h i de 12.00 a 13.00 hLa Fàbrica del SolVisita / Ruta
L’edifici aconsegueix un equilibri entre tecnologia i natura que li permet esdevenir un espai eficient i sostenible.
Visita’l per conèixer les diverses solucions ambientals que conté, com ara la generació d'energies renovables, l'estalvi d'aigua, la conservació de la biodiversitat i una mobilitat més sostenible, ja que té el certificat Amic de la Bici i és l'únic edifici rehabilitat amb el Segell Verd, entre altres.
- 17 d'octubre 11.00 h (Plaça del Rei) i 23 d'octubre 10.00 h (Pl. Glòries Catalanes, al costat de l'edifici Disseny Hub Barcelona)Plaça del Rei, Plaça de les Glòries Catalanes, al costat de l'edifici Disseny HUB BarcelonaTaller
Després d’una introducció breu sobre el canvi climàtic i la seva vinculació amb el sistema alimentari, les persones assistents podran calcular la petjada ambiental que genera la seva alimentació.
- 17 d'octubre 12.00 hPlaça del ReiTaller
El taller de cuina amb baix consum energètic donarà idees i trucs per cuinar amb la mínima despesa energètica. Abordant el tema de manera pràctica, promourem la reflexió sobre la cuina d’aprofitament i l’alimentació saludable i sostenible. El que vol el taller és donar eines viables a les persones participants per afavorir el seu compromís per reduir els impactes ambientals de la seva alimentació, apostant per solucions senzilles però alhora transformadores. L’objectiu del taller és, amb diferents demostracions i consells pràctics i teòrics, que es puguin aplicar en el dia a dia. Alhora es fomentarà la cultura de l’aprofitament alimentari, l’alimentació completa i equilibrada. El taller inclourà una explicació d’una dinamitzadora experta i la pràctica in situ de diferents receptes.
- 17 d'octubre 13.00 hPlaça del ReiXerrada
Xerrada en què es repassaran totes les etapes de cicle de vida més freqüents dels nostres aliments. De la granja a la taula, i ens qüestionarem quina petjada de carboni té l’agricultura, l’envasat, la logística, la cuina, el residus orgànics, etc. L’objectiu final és aportar informació per decidir una alimentació menys impactant en emissions de gasos d’efecte hivernacle. També es farà èmfasi en les contradiccions de la comunicació ambiental de cara als consumidors.
- 17 d'octubre 13.30 hPlaça del ReiXerrada
Quins són els impactes del nostre sistema alimentari sobre el nostre planeta? Com afecta això a la pagesia, del nostre territori i a les comunitats del sud global? Quin paper hi juga la indústria alimentària? Què hi podem fer com a consumidors? Quin és el paper i la situació de les dones, que tradicionalment han alimentat al món? Sobre totes aquestes qüestions, us oferim un diàleg apassionant amb Vandana Shiva (activista climàtica índia, llicenciada en física, filòsofa, ecologista, feminista i autora de més de vint llibres i 300 articles en les revistes científiques més prestigioses del món) i Esther Vivas (activista, investigadora en moviments socials i polítiques agrícoles i alimentàries. Llicenciada en periodisme i diplomada en estudis superiors de sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona).
- 17 d'octubre 17.30 hPlaça del ReiTaula rodona
L’actual sistema agroalimentari industrial genera una sèrie de conflictes ambientals que es manifesten a través de lluites i mobilitzacions en resposta als impactes que ocasiona sobre el medi ambient i la societat. Aquests conflictes estan relacionats principalment amb la defensa de les condicions ambientals o d’accés i distribució igualitària dels recursos naturals, apareixen de manera recurrent als llocs de producció i trànsit, i afecten els territoris i les poblacions on es donen. Sovint posen de manifest interessos contraposats, diferents paradigmes de desenvolupament i aspectes relacionats amb la participació en la presa de decisions.
L’objectiu d’aquesta taula rodona és donar veu a alguns dels principals conflictes socioambientals actuals a Catalunya, derivats del sistema alimentari, i conèixer-ne les causes i impactes tant a Catalunya com al sud global per tal de visibilitzar-los, posar-los en diàleg i aportar possibles solucions o alternatives.
- 17 d'octubre 20.00 hPlaça del ReiProjecció
Recuperar la capacitat natural de la terra per emmagatzemar carboni i sostenir la vida podria ser una de les formes més efectives de combatre el canvi climàtic.
Per això, és necessari recompondre totes les etapes d’aquest entramat complex, una tasca que moltes persones estan impulsant a través de diferents iniciatives arreu del món. Aquest documental ens mostra que les respostes als problemes ambientals es troben a la natura, literalment sota els nostres peus. - 17 d'octubre de 20.00 a 21.00 hPlaça ReialEspectacle
A impro show juguem amb els coneixements sobre alimentació, sostenibilitat i emergència climàtica. A partir dels suggeriments del públic, i mitjançant l’humor, improvisem situacions quotidianes lligades a l’alimentació sostenible i les entitats locals.
Una experiència innovadora en què les assistents es converteixen en guionistes de les històries més divertides, sorprenents i emocionants. - 18 d'octubre 22.00 h (variable segons programació betevé)Emissió per betevéCicle de cinema documental
El nostre plat és l’eina més poderosa per lluitar contra l’escalfament global i protegir el planeta. Actualment la nostra dieta té un paper molt significatiu en els perills que amenacen el nostre planeta. Però hi ha esperança. El periodista d’investigació Benoît Bringer recorre el planeta buscant dones i homes que estan produint un nou model alimentari, un de respectuós tant amb la humanitat com amb la naturalesa. Aquest documental ens proporciona esperança i ens mostra com cadascun de nosaltres pot ser un agent del canvi i desenvolupar receptes per a una transició alimentària econòmicament viable.
Aquesta activitat forma part del cicle de cinema documental de betevé que inclou les pel·lícules Fermentación espontánea, Taste the waste, Food for change i Il mare piange.