Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Català (Canviar idioma)

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Català
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Català (Canviar idioma)

  • Català
  • Castellano
  • English
Vés al contingut

Alimentació Sostenible

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Projectes educatius
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
      • Terra i Gust
      • Oficina Conjunta d'Alimentació Sostenible
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Projectes educatius
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
      • Terra i Gust
      • Oficina Conjunta d'Alimentació Sostenible
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
  1. Inici
  2. / Polítiques alimentàries urbanes

Vincle amb els territoris

Nota per als usuaris del lector de pantalla. Aquesta galeria mostra dos elements a l’hora, que poden ser imatges o vídeos. Feu servir els controls per veure l’element anterior o el següent.

Barcelona és una metròpolis on es consumeix una gran quantitat d’aliments, la majoria dels quals procedeixen de fora del seu territori. Fins fa pocs anys, aquest proveïment s’ha realitzat sense tenir en compte les conseqüències dels impactes ecològics i socials de les cadenes de subministrament que ens alimenten.

Així mateix, l’entorn urbà està molt poc connectat amb els espais encara existents a la metròpolis i al seu entorn on es produeixen els aliments. De fet, des del 1956 s’han perdut el 80% dels terrenys agrícoles a les valls fluvials i als espais de muntanya de l’àrea metropolitana de Barcelona. Durant l’any 2021, en el qual Barcelona exercirà de Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, tenim una molt bona oportunitat per capgirar aquest escenari i posar en relleu els vincles que hi ha entre el món urbà i el món rural.

Serà igualment una oportunitat per avançar en la protecció dels espais productius dels territoris que configuren la metròpolis de Barcelona. Actualment trobem espais protegits, com el Parc Agrari del Baix Llobregat o l’Espai Agrari de Gallecs, però n’hi ha d’altres, al Maresme, al Vallès, al Garraf, a Collserola o al Montnegre, que també necessiten més protecció i millorar la seva gestió. D’aquesta manera podem reforçar la resiliència dels sistemes alimentaris locals cap a un model basat en la sobirania alimentària.

A banda, la capitalitat també ha d’ajudar a visibilitzar les grans desigualtats que hi ha en l’accés a l’alimentació sostenible a la ciutat real, la de les interdependències quotidianes i la que millor pot fer front als reptes de futur i, sobretot, evidenciar la necessitat de treballar amb visió de conjunt. La qüestió alimentària interpel·la tot el territori de la regió metropolitana de Barcelona i exercir de Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible pot ser un catalitzador per posar-ho en relleu, en particular en els àmbits de la gastronomia o el turisme.

De totes maneres, l’aposta per enfortir les polítiques alimentàries continuarà més enllà del 2021. L’alimentació sostenible aporta resiliència, prosperitat i elements per a la millora de la cohesió social i és per aquest motiu que serà un dels eixos centrals del Compromís Metropolità 2030, l’estratègia de la regió metropolitana per al 2030.

Sabies que la regió metropolitana de Barcelona suposa el 10% de tit ek territori de Catalunya i concentra el 68% de la seva població, té 5,1 milions d'habitats i agrupa 160 municipis i és la segona glomeració amb una major densitat d'Europa, tan solos superada per Paris (3.202 habitants/km2)

Entre les institucions que treballen a favor de l’alimentació sostenible hi ha el Pla estratègic metropolità de Barcelona (PEMB), una associació privada sense ànim de lucre —promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona—, que identifica les necessitats i potencialitats del territori a mitjà termini, preveu les tendències i amenaces i fa propostes per afrontar el futur en les millors condicions.

En l’actualitat, el PEMB impulsa el procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030” per a l’elaboració de l’estratègia de la Barcelona metropolitana del futur: el Compromís Metropolità 2030, entre d’altres qüestions, preveu donar una resposta conjunta sobre com ha de ser el nostre model alimentari agafant com a base la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona.

En l’elaboració del Compromís Metropolità 2030, el PEMB ha establert cinc principis que serveixen de guia i donen coherència als projectes i les accions que preveu la nova estratègia:

  1. Metròpolis dels 5 milions. De la mateixa manera que l’any 2000 la planificació estratègica va fer el salt de la ciutat de Barcelona al que avui és l’AMB, en la nova estratègia s’hi incorpora el conjunt del territori metropolità, la ciutat real: la metròpolis dels 5 milions, la regió metropolitana de Barcelona (RMB).
  2. Reducció de les desigualtats. S’adopta com a objectiu central la reducció de les desigualtats i de la segregació urbana, en un context d’emergència climàtica i el món postpandèmia.
  3. Quíntuple hèlix. En l’elaboració de l’estratègia s’aposta per un procés de reflexió i actuació col·lectiva en el qual participen: Administració pública, acadèmia/recerca, sector privat, ciutadania i mitjans de comunicació.
  4. Proactivitat i positivisme. Es fixen objectius ambiciosos i transformadors, però també clars i mesurables, per assolir en l’horitzó temporal del 2030, en forma de missions.
  5. Treball col·laboratiu i inclusiu. Les organitzacions implicades en el procés però també la ciutadania en general en seran les protagonistes. L’objectiu? Entendre, atendre i incorporar diferents mirades sobre el desenvolupament metropolità, recollint una àmplia diversitat de visions, coneixements i interessos.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també treballa des de fa temps per una alimentació sostenible.

L'AMB és la institució de govern local i administració pública de l'àrea metropolitana de Barcelona, una gran conurbació urbana formada per un total de 36 municipis. La seva constitució com a administració pública es va fer al 2011, d'acord amb la Llei 31/2010, substituint a diverses entitats que la precedien.

L'AMB té competències que incideixen fortament en diverses dimensions de sistema alimentari metropolità; com ara el territori i l'urbanisme, la mobilitat, l'habitatge, el medi ambient i la sostenibilitat, la gestió de l’aigua i els residus, el desenvolupament econòmic i la cohesió social.

Llegeix més

L’AMB és clau també per impulsar les polítiques públiques transversals i concertades entre diverses escales administratives locals en l'àmbit de l'alimentació sostenible (donant suport i ajudant a la concertació amb municipis, consells comarcals i diputació de Barcelona).

Alguns dels projectes destacats on ja es treballa l’alimentació sostenible són:

  • El seu model de gestió i consum d'aigua basat en els principis de moderació, eficiència, estalvi i reutilització (aquest últim d'especial interès per a usos agrícoles)
  • El tractament de residus i la seva reducció, recollida selectiva i possible aprofitament; amb projectes com el Centre de Producció de Biofertilitzant i Adobs de Viladecans
  • Les actuacions en matèria de garantia alimentària per tal d’impulsar accions i projectes als municipis que puguin ajudar a garantir l'alimentació a la població vulnerable
  • Els múltiples estudis estratègics realitzats respecte a diversos elements relacionats amb el sistema alimentari; com ara l’agricultura metropolitana, la perspectiva agroecològica, el sistema d’espais oberts, etc.
  • L’educació ambiental, que té en compte paràmetres com l’alimentació i la compra sostenible o el reaprofitament i que, entre d’altres, es treballa amb programes d'aprenentatge als parcs i platges metropolitans

A l’octubre de 2020 l’AMB es va adherir a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) i formalitzar el seu suport a les activitats de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021.

En l'actualitat està ultimant el seu Pla d'Acció per a l'Alimentació Sostenible 2020-2023, que permet concretar i coordinar els principals projectes que l'AMB desenvoluparà en la matèria.

Descobreix el blog d'alimentació metropolitana de l'AMB

Tanca

Jordi Salinas – AMB

Dins d’aquest marc estratègic metropolità, neix la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), fruit d’un procés de col·laboració i cocreació en el qual han participat més d’un centenar d’entitats i persones durant els anys 2017-2019.

La carta és un instrument de coordinació estratègica per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana. Dona suport i reforça els processos que s’esdevenen a escala local per a la transició cap a un model de més sobirania alimentària, que enforteixi la resiliència d’un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable, format per criteris socials, ecològics i de proximitat.

L’adhesió a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona suposa la vinculació de les institucions i organitzacions signants amb el Pacte de Milà de Polítiques Alimentàries Urbanes i la voluntat de col·laboració en el bon desenvolupament de les activitats associades al projecte Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.

Formulari d'adhesió 

Els objectius de la CARM

Imatge

Facilitar la participació i la governança per crear una base social i institucional implicada.

  • Repensar els sistemes alimentaris des d’un enfocament holístic que tingui en compte l’alimentació com un dret dels territoris i de les persones, situant la cura de la vida i les persones al centre.
  • Considerar la major diversitat i la pluralitat d’actors del sistema alimentari en clau de quíntuple hèlix: les administracions públiques; el sector primari productiu (pagesia i primera transformació alimentària) i les empreses del cicle alimentari; les universitats i la recerca; la ciutadania i les seves organitzacions, i els mitjans de comunicació.
  • Identificar i transformar experiències de bones pràctiques en programes i polítiques públiques.
  • Explorar i facilitar la constitució d’espais o marcs propis de governança i transparència.
  • Generar coneixement, discurs i imaginari en una estratègia de comunicació i sensibilització coordinada.
Imatge

Defensar un medi agrari viu que impulsi la producció local i el seu valor social i ecològic.

  • Protegir, recuperar i dinamitzar el sòl agrícola.
  • Defensar la pagesia assegurant-ne la viabilitat econòmica, ecològica i social.
  • Fomentar els circuits de comercialització de proximitat.
  • Investigar i implementar sistemes logístics que facilitin la distribució conjunta dels productes agroalimentaris de proximitat.
  • Promoure l’agricultura social, que dona suport a l’agricultura urbana, pels seus beneficis per a la cohesió social.
Imatge

Prioritzar l’equitat social i econòmica davant la crisi climàtica i el món postpandèmia.

  • Democratitzar l’alimentació en funció d’un principi de justícia social que garanteixi les condicions d’accés de tota la població a una alimentació sana, equilibrada i saborosa.
  • Apoderar i sensibilitzar la ciutadania cap a uns models de consum i estils de vida més saludables, responsables i sostenibles.
  • Posar en relleu el potencial estratègic i el compromís de la indústria alimentària i del sector agrari en termes d’innovació social, economia circular i desenvolupament territorial sostenible.
  • Sensibilitzar en la prevenció de residus, la cultura de l’aprofitament i l’horitzó residu Zero.

Xarxes estatals i internacionals

Pacte de Milà

Més informació

  • Carta Alimentària de la Regió Metropòlitana de Barcelona (PDF 141.34 KB)
  • Descarrega’t els decàlegs per incorporar l’alimentació sostenible en el dia a d…

Projectes relacionats

  • C40 Food Systems Network
  • Eurocities
  • Red de Ciudades por la Acroecología
Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís legal