Projecte ALIMENTA
El projecte Alimenta consisteix en crear un nou model d’alimentació social a la ciutat de Barcelona des del 2021 fins al 2023 per garantir el dret a l’alimentació de manera inclusiva i digna, aprofitant les potencialitats del sistema actual i resolent les carències identificades.
Durant l’any 2020, la crisi de la Covid-19 ha posat en risc la seguretat alimentària de la ciutat de Barcelona amb un augment considerable de més del 364% en el nombre d’ajuts econòmics per despeses d’alimentació i un increment del 16,1% dels àpats servits en menjadors socials. Per aquest motiu, es necessita una resposta contundent que agrupi les accions i els recursos dedicats a l’ajuda alimentària a la ciutat de Barcelona. Els objectius principals d’aquest projecte són els següents:
- Promoure accions integradores vers la població usuària de serveis d’alimentació social potenciant la seva autonomia i el seu empoderament.
- Millorar la qualitat de l’alimentació social sota els criteris de: salut, sostenibilitat, proximitat i respecte al medi ambient.
- Fomentar la integració comunitària i laboral de les persones receptores d’alimentació.
- Promoure l’aprofitament al circuit de l’alimentació social de la ciutat.
- Impulsar el treball en xarxa entre el conjunt de sectors implicats en l’alimentació a la ciutat.
Per dur a terme aquest programa, l’Ajuntament de Barcelona treballa amb la col·laboració d’entitats i agents socials, així com amb el teixit empresarial. El projecte està dividit en tres grans eixos:
- Aliments amb sentit: per millorar la traçabilitat i els procediments d’entrada i sortida d’usuaris als circuits d’atenció alimentària.
- Espais Alimenta: la creació de nous espais físics per oferir serveis d’alimentació, incloent-hi menjadors o cuines comunitàries, sempre amb programes d’inclusió comunitària o laboral en col·laboració amb la Creu Roja. D’aquesta manera, no només es garanteix l’accés a l’alimentació, sinó que també es fomenta l’autogestió, l’empoderament i la inserció laboral.
- Alimentació saludable i sostenible: per assegurar que els productes de l’alimentació social són saludables i han estat produïts de manera sostenible, és a dir, ecològics, de proximitat i de temporada. Per aconseguir-ho, és essencial la cooperació amb altres actors, com el CIAP per al proveïment de productes, Mercabarna per al reaprofitament alimentari o la col·laboració amb AlterBanc, una entitat sense ànim de lucre gestionada per diversos moviments veïnals que vol ser un banc d’aliments alternatius amb visió d’agroecologia i d’economia social.