Api-rave i salsifí

Parlem de dos productes de proximitat, molt beneficiosos i poc coneguts per als consumidors.

 

Què és l’api-rave?

Estem acostumats a menjar la tija i les fulles de l’api, però, en aquest cas, busquem aprofitar un producte de la conca del Mediterrani com és l’arrel de l’api-rave. 

Té una forma gairebé esfèrica i un gust que s’assembla a l’api, però amb una textura més semblant a la dels tubercles. L’api-rave és un producte amb poques calories i és ric en vitamines i minerals. És un aliment que ajuda a millorar la resistència òssia, millora la tensió arterial i és molt depuratiu.

Tot i que s’acostuma a cuinar bullit, per fer-ne cremes, també es poden fer altres preparacions. Per exemple, es pot cuinar a la sal, per conservar-ne les seves propietats nutricionals i evitar afegir greixos que puguin alterar-ne el sabor.

Què és el salsifí?

Conegut també com a barba de cabra, és un producte originari de la península Ibèrica que, com l’api-rave, és ric en vitamines i, a més, té molta fibra. D’aspecte semblant a la xirivia, el salsifí ajuda a prevenir la formació de cèl•lules cancerígenes, enforteix el sistema immunitari, millora la digestió i, entre d’altres, millora la comunicació entre les neurones del cervell. 

Com que és un producte poc conegut, s’acostuma a integrar en purés, sopes i estofats, però és interessant donar-li una presentació més dinàmica, com fregir-lo, perquè tingui una textura cruixent i divertida.

Imatge

Api-rave
Verdura d’arrel molt aromàtica de la família de l’api però molt menys coneguda. El millor és tallar-lo en bastonets petits i prendre’l com una crudité amb vinagreta de mostassa. Es pot menjar crua en amanida, a rodanxes al forn o al vapor, feta en crema, sopa o puré barrejat amb patata. Les fulles es poden aprofitar per afegir a un brou. 

Es conserva molt bé en una bossa dins la nevera. També se’n pot fer conserva en vinagre o en salmorra.

Salsifí
Arrel molt apreciada i versàtil a la cuina, però de consum poc estès a Catalunya. Es poden menjar en guisats, en crema (amb ceba, patata, etcètera), saltats, fregits i fins i tot arrebossats. També se’n poden fer xips ben tallats amb mandolina o pelador. S’amaneixen bé amb sal, pebre, cúrcuma i un bon raig d’oli i es posen al forn a 180º durant uns 20 minuts.

Del salsifí també es poden menjar les fulles i les flors, que es poden afegir en cru a una amanida. Per conservar-los cal guardar-los a la nevera en una bossa de plàstic. També se’n pot fer conserva en salmorra una vegada pelats i bullits.