Alimentació i drets socials
MENJAR ÉS UN ACTE POLÍTIC QUE CANVIA EL MÓN.
L’acte de menjar està directament relacionat amb la política i els interessos econòmics. Com més conscients som d’aquest fet, més podem contribuir a un model més sobirà i just des de la taula. Cada cop són més les iniciatives que cerquen la recuperació de la sobirania alimentària; és a dir, la capacitat de prendre decisions sobre què mengem, la seva procedència, els tractaments als quals s’ha sotmès, el sistema de distribució, etc. Entendre-les, degustar-les, qüestionar-les i veure-les apropa a la ciutadania la concepció que l’alimentació és un acte polític que pot conduir a un model més just.
Descripció de l'itinerari: A quins reptes socials s’enfronta el cicle de l’alimentació, quin és el paper del cicle de l’alimentació en les migracions humanes, el rol de la dona en el cicle alimentari són alguns dels temes que es tractaran en aquest itinerari. Com també les implicacions que té la mercantilització de matèries primeres i l’aigua per a l’equilibri i les desigualtats alimentàries en el planeta.
Alimentació i drets socials
- 14 d’octubre 19.30 hPlaça de Sant JaumeEspectacle
L'inici de la setmana serà coral, musical i participatiu. La paraula la tindran els autèntics protagonistes de l'alimentació sostenible, els agents del cicle alimentari: pescadors, transportistes, xefs, pagesos, ramaderes, paradistes de mercat. S'entrellaçarà amb la gran orquestra mecanitzada de Cabo San Roque, distribuïda en forma de mural sonor davant la façana de l'Ajuntament, i també amb la participació activa del públic, en una creació musical col·lectiva composta especialment per a la ocasió. Un espectacle que destaca tots els agents que estan rere els circuits alimentaris i els dona veu.
- Escenografia i composició musical: Cabo San Roque
- Direcció escènica i coordinació: Edi Pou
- Idea i concepte: Virginia Angulo i Martín Garber
- 15 d'octubre 20.00 hPlaça ReialPrograma de radio
El millor equip de la ràdio realitzarà un programa en viu i en directe al qual no pots faltar. El proper divendres 15 d'octubre amb motiu de la Setmana de l'Alimentació Sostenible, entrevistaran a diferents persones amb molt a dir en el món del menjar, amb projectes transformadors de l'actual sistema alimentari i bolcats amb el canvi. També hi haurà música en viu a càrrec de la rapera Anier.
Ens veiem el dia 15 d'octubre a les 20:00 a la Plaça Reial de Barcelona a la fresca. (En cas de quedar-te sense invitació, no dubtis a acudir a la plaça i ocupar la cadira que hagi deixat lliure algú sense ànima).
Carn Crua és un programa independent i alternatiu finançat pels seus oients, que tracta temes d'actualitat i d'interès social, que promouen la cooperació i el fet de compartir lliurement la cultura.
- 16 d'octubre 20.00 hTeatre del CCCB, Jardí dels Tarongers, Plaça del Rei, Parc de la BarcelonetaEspectacle
Una orquestra única al món, la Vegetable Orchestra, toca instruments fets amb verdures i hortalisses fresques. L'ús de diversos instruments vegetals configura un univers musical i estètic únic. La Vegetable Orchestra aborda els estils musicals més diversos, fusionant gèneres des de la música electrònica fins al jazz. Els nous instruments generats determinen el so final. Un concert de la Vegetable Orchestra apel·la a tots els sentits.
- 16 d'octubre de 20.00 a 21.00 hPlaça ReialXerrada
Presentació de Repensa el que menges, una guia per a la sostenibilitat de les pràctiques educatives formals i no formals en la promoció del dret a l’alimentació mitjançant la metodologia d’aprenentatge servei.
- 17 d'octubre 12.00 hJardí dels TarongersTaula rodona
Aquest fòrum de debat girarà al voltant dels drets socials en el camp alimentari. Com es pot transitar cap a un model que els respecti?
El dret a l’alimentació és un dret bàsic per a la vida i està vinculat a molts altres drets socials. Tanmateix, actualment, el model alimentari és insostenible socialment, ja que no garanteix l’accés a una alimentació adequada per a tothom, i, a la vegada, genera vulneracions de drets.
En aquest fòrum de debat, diferents persones vinculades al món agrari parlaran sobre les seves experiències, les vulneracions de drets que es produeixen en origen però també al llarg de tota la cadena alimentària, i els impactes globals del sistema alimentari industrial. A més, es posarà èmfasi en les alternatives possibles al sistema alimentari globalitzat, i sobre com fer la transició, tant al camp com a la ciutat, per avançar cap a la sobirania alimentària amb justícia de gènere.
- 17 d'octubre de 12:30h a 14:00hPlaça ReialXerrada
Animal Rebellion és un moviment internacional que demana una transició cap a un sistema alimentari just i sostenible, basat en plantes, amb la finalitat d'aturar l’extinció massiva d'espècies, alleujar els pitjors efectes de l’emergència climàtica, assegurar la justícia dels animals i evitar el col·lapse climàtic i ecosocial del nostre planeta.
La indústria animal és una de les causes principals de l’escalfament global i, per tant, del canvi climàtic.
Exigim als governs i a les institucions que diguin la veritat i que actuïn ja!
- 17 d'octubre 14.30 hJardí dels TarongersExperiència gastronòmica
A través de la preparació de plats típics senegalesos explicarem la situació de la indústria pesquera del país, i traslladarem la necessitat de crear altres models de consum responsable amb el medi i les persones.
El menú que es servirà és: - 2 wraps (verdura o pollastre) - Plat d’arròs - 1 suc de 200 ml (Bissap o Ginger) - 2 begnes
Us informem que no podem garantir que els menjars que se serveixen en aquest esdeveniment estiguin lliures de substàncies que puguin causar algun tipus d’al·lèrgia o intolerància alimentària.
- 17 d'octubre 17.30 hJardí dels TarongersXerrada
Explicarem com des de les primeres civilitzacions, la gana i l’escassetat d’aliments han fet de motor en la lluita per la millora de les condicions de vida i pels drets socials de les persones.
- 17 d'octubre 18.00 hJardí dels TarongersXerrada
Presentació del projecte Alimenta, que té com a finalitat construir un nou escenari basat en la col·laboració publicosocial: cooperació i treball en xarxa entre l'Ajuntament de Barcelona, les entitats socials i el teixit empresarial alimentari de la ciutat.
- 17 d'octubre de 18.15 a 19.30 hPlaça ReialTaula rodona
Diàleg interactiu entre periodisme i agroecologia per visibilitzar la relació entre el dret a la Informació i la sobirania alimentària o el dret a l’alimentació.
Tant la informació com els aliments són tractats actualment com una mera mercaderia, quan en realitat són drets humans fonamentals.
Recuperar una representació real i veraç de les experiències agràries i del mercat alimentari és essencial per millorar i fer més sostenible la nostra alimentació. - 17 d'octubre 18.30 hJardí dels TarongersXerrada
Independentment que la legislació la reconegui explícitament (la Constitució espanyola no ho fa), històricament la gestió dels recursos alimentaris forma part de les responsabilitats de les autoritats, que la combinen amb les polítiques d’aprovisionament i exportació, el racionament, l’assistència social, la regulació dels mercats d’aliments, etc. La finalitat és garantir a la població l’accés a un mínim de subsistències, fins i tot en les situacions d’escassetat, que garanteixi a tots els membres de la societat una vida decent i digne. Al llarg de la història, la legitimitat de les revoltes de la fam posa de manifest que la gestió quotidiana de la subsistència és un repte permanent entre governants i governats.
- 17 d'octubre 19.00 hJardí dels TarongersXerrada
Prop de 2.200 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable, malgrat viure a prop de rius, llacs o aqüífers. Alhora, en convertir l’aigua en valor financer cotitzat als mercats de futurs, augmenta la dificultat d’aquest accés i s’incrementa la vulnerabilitat de milions de persones. Pedro Arrojo Agudo, relator especial de l’ONU sobre els drets humans a l’aigua potable i al sanejament, ens ofereix un missatge gravat especialment per a la Setmana, en què ens relata els reptes que afronta la humanitat amb relació a aquest bé indispensable per a la vida.
- 17 d'octubre 20.00 hJardí dels TarongersProjecció
L’anomenen “or blau”. La demanda d’aigua s’està multiplicant per tot en planeta. Al 2050, un de cada quadre habitants del planeta viurà en un país amb problemes de sequera, creant les condicions ideals per un nou mercat… Goldman Sachs, HSBC, UBS, Allianz, Deutsche Bank, BNP. Bancs, fons d’inversió i fons de previsió estan corrents en invertir bilions d’euros en qualsevol sector relacionat amb l’aigua. Ha començat un monopoli real. Des de Califòrnia fins a Austràlia, des de Nova York fins a Londres via Marsella, investiguem la mercantilització de l’aigua. S’estan establint noves relacions de poder i l’accés a l’aigua es veu amenaçat.
Una batalla lliurada en molts fronts: ideològic, polític, medioambiental, i per suposat, econòmic.
El destí dels 10 bilions d’habitants del món depèn del seu resultat.
- 17 d'octubre de 20.00 a 21.00 hPlaça ReialEspectacle
A impro show juguem amb els coneixements sobre alimentació, sostenibilitat i emergència climàtica. A partir dels suggeriments del públic, i mitjançant l’humor, improvisem situacions quotidianes lligades a l’alimentació sostenible i les entitats locals.
Una experiència innovadora en què les assistents es converteixen en guionistes de les històries més divertides, sorprenents i emocionants. - 21 d'octubre 22.00 h (variable segons programació betevé)Emissió per betevéCicle de cinema documental
Un enfrontament entre dues civilitzacions i les seves maneres d’administrar els recursos oceànics: cada any 500 pesquers europeus feinegen a les aigües de les costes del Senegal gràcies a un acord milionari amb el govern del Senegal, equipats amb les tecnologies més avançades. Cada dia, els pescadors senegalesos es fan a la mar sobre quinze mil piragües per pescar el que queda d’aquesta competència desigual, equipats amb el coneixement dels corrents marins i els caladors locals. La tragèdia, no obstant això, és imminent: els experts estimen que en un parell de dècades ja no quedaran peixos per pescar.
Aquesta activitat forma part del cicle de cinema documental de betevé que inclou les pel·lícules Fermentación espontánea, Taste the waste, Food for change i Il mare piange.