Mongeta de ganxet

Des del 1993, la mongeta del ganxet és un llegum amb denominació d’origen protegida. Es conrea a la zona del Vallès i del Maresme i, per tal de diferenciar aquesta varietat autòctona de mongeta ens hem de fixar que siguin de color blanc, planes i molt corbades (amb forma de ganxo).

Imatge
  • Com tots els llegums, la mongeta del ganxet té un alt contingut en hidrats de carboni complexos i moltes proteïnes, però no arriba a cobrir tots els aminoàcids essencials que necessitem. A més, cal destacar que les mongetes tenen molta fibra, ferro, potassi i magnesi.

  • La nit anterior cal deixar-les en remull (unes 12 hores) en aigua freda i una culleradeta de bicarbonat. L'endemà, és important coure-les molt bé, perquè no siguin indigestes, a foc baix per no trencar la pela que les recobreix. Un cop cuites, ja les podrem menjar (amb un raig d’oli són perfectes) o fer-les servir com a ingredients per a altres elaboracions (amb cloïsses, amb bacallà, per fer un empedrat, etc.)

  • És una de les varietats de mongeta més apreciades a casa nostra. És característica per la seva forma de ganxo i el seu gust i textura delicats, i es pot fer servir per a guisats de tota mena o per a empedrats. Com qualsevol llegum, en sec es pot conservar durant mesos o anys. Si volem conservar-la molt temps i evitar que se’ns pugui cucar, la podem congelar i tornar a descongelar: això matarà qualsevol ou que hi pugui haver i la podrem guardar al rebost tranquil•lament.

    La mongeta cuita que no vulguem consumir al moment també la podem guardar congelada i, si la volem gastar ràpidament, la podem triturar amb una miqueta d’all i oli d’oliva i fer un hummus finíssim que, decorat amb una mica de cibulet fresc, es pot servir com a entrant o acompanyament, per exemple, d’un plat de peix.