Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Català (Canviar idioma)

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Català
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Català (Canviar idioma)

  • Català
  • Castellano
  • English
Vés al contingut

Alimentació Sostenible

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Projectes educatius
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
      • Terra i Gust
      • Oficina Conjunta d'Alimentació Sostenible
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Projectes educatius
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
      • Terra i Gust
      • Oficina Conjunta d'Alimentació Sostenible
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
  1. Inici

Consells per a organitzacions

Nota per als usuaris del lector de pantalla. Aquesta galeria mostra dos elements a l’hora, que poden ser imatges o vídeos. Feu servir els controls per veure l’element anterior o el següent.
espai de treball
can jaumandreu

El sector privat, i en particular les pimes, són un dels actors clau per avançar cap a una alimentació saludable i sostenible, ja que representen el 70% de l’ocupació a l’Estat espanyol. Les bones pràctiques empresarials i d’altres organitzacions poden servir de referència i d’inspiració per una societat cada cop més conscienciada i compromesa amb un canvi estructural de la cultura alimentària i amb una producció ecològica i de proximitat.

Què poden fer aquestes organitzacions per incorporar l’alimentació sostenible en el dia a dia?

FORMAR I INFORMAR

INCORPORAR HÀBITS SOSTENIBLES

LES ORGANITZACIONS COM A REFERENT D’ALIMENTACIÓ SALUDABLE

REDUIR EL MALBARATAMENT

Formar i informar

  • Impartir formació sobre hàbits alimentaris saludables com a complement a la formació en salut laboral.

  • Identificar, mapar i difondre els establiments que ofereixen menús amb productes de proximitat de l’entorn del centre de treball.

Incorporar hàbits sostenibles

  • Impulsar una restauració col·lectiva basada en l’alimentació sostenible per assegurar el dret a una alimentació sostenible, de temporada, de proximitat, ecològica procedent de l’agricultura, la ramaderia i la pesca sostenible en tots els aliments que s’ofereixen en l’entorn laboral.

    Impulsar dietes saludables, fugint dels productes ultraprocessats.

  • Promoure la diversitat alimentària a les taules i els productes alimentaris que s’ofereixen en l’espai laboral.

    Promoure la compra col·lectiva de cistells d’aliments ecològics i de proximitat per part de les persones treballadores.

  • Organitzar activitats de construcció d’equips (team building) al voltant de l’alimentació: fer-se càrrec d’un hort comunitari o fer àpats de preparació col·lectiva a l’office.

    Habilitar un hort comunitari a l’espai laboral (jardí, terrat, terrasses) o apadrinar un petit espai agrari.

Les organitzacions com a referent d’alimentació saludable

  • Substituir les màquines de venda automàtica (vending) per fonts d’aigua, que estigui disponible, i ben distribuïda, i garantir la disponibilitat de fruita fresca, ecològica i de proximitat i altres aliments saludables. S’han d’evitar les begudes alcohòliques i les begudes ensucrades.

  • En totes les propostes d’àpats a l’organització, cal incloure-hi sempre alguna opció sense productes d’origen animal i preveure opcions sense gluten i per a intoleràncies i al·lèrgies.

  • Comprar directament a productores locals i mitjançant circuits curts, per contribuir a reconnectar les persones consumidores amb l’origen dels seus aliments i reduir el quilometratge i, per tant, la petjada ecològica.

  • Per promoure un sistema comercial basat en el diàleg, la transparència i el respecte, que busca més equitat en el comerç internacional parant atenció als criteris socials i mediambientals.

  • Contractar càterings i empreses de màquines de vending amb valor social i mediambiental que tinguin cura dels productes, per tal que serveixin aliments saludables i, si pot ser, de proximitat, ecològics i de temporada.

  • Promovent relacions laborals més justes, per exemple, donant suport a campanyes que lluiten per l’establiment de salaris dignes.     

    Donant suport a iniciatives de l’economia social i solidària, que es basa en la creació d’un sistema econòmic que té en compte les persones, el medi ambient i els territoris que funcionen sota criteris democràtics, horitzontals, de transparència, equitat i participació.

Reduir el malbaratament

  • Distribuir kits zero waste entre els treballadors i les treballadores: cantimplores metàl·liques, tàpers de vidre, embolcalls reutilitzables (boc’n rolls), bosses d’aperitius...

  • En cantines, menjadors i cafeteries de l’entorn laboral, reduir al màxim possible l’ús d’envasos no reciclables fomentant la vaixella rentable i l’ús de cantimplores i tasses reciclables per endur-se.

    En el cas que no es puguin reduir a zero, cal substituir els envasos amb més impacte ambiental per d’altres més benignes, com la substitució de safates de propilè per cartró reciclat.

  • Organitzar amb altres organitzacions i els establiments de restauració de l’entorn un sistema d’utilització de carmanyoles per emportar-se els menús o aprofitar excedents.

  • Cal oferir a les persones treballadores la possibilitat, si és possible mitjançant el seu propi envàs o oferint un envàs de poc impacte mediambiental o reciclable, la possibilitat d’endur-se el menjar sobrer dels àpats fets a la feina.

    En cantines, restaurants i cafeteries d’empresa així com en congressos o jornades, és important conservar els aliments que sobrin en condicions idònies i, si és possible, contactar amb alguna entitat social que pugui recollir o aprofitar el menjar sobrer: podeu contactar amb el Banc d’Aliments, menjadors socials o rebosts solidaris de la vostra zona.

Persones

Escoles

Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís legal