Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Català
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
Vés al contingut

Alimentació Sostenible

Àrea d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projectes educatius
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projectes educatius
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
  1. Inici

Consells per a organitzacions

Nota per als usuaris del lector de pantalla. Aquesta galeria mostra dos elements a l’hora, que poden ser imatges o vídeos. Feu servir els controls per veure l’element anterior o el següent.
espai de treball
can jaumandreu

El sector privat, i en particular les pimes, són un dels actors clau per avançar cap a una alimentació saludable i sostenible, ja que representen el 70% de l’ocupació a l’Estat espanyol. Les bones pràctiques empresarials i d’altres organitzacions poden servir de referència i d’inspiració per una societat cada cop més conscienciada i compromesa amb un canvi estructural de la cultura alimentària i amb una producció ecològica i de proximitat.

Què poden fer aquestes organitzacions per incorporar l’alimentació sostenible en el dia a dia?

FORMAR I INFORMAR

INCORPORAR HÀBITS SOSTENIBLES

LES ORGANITZACIONS COM A REFERENT D’ALIMENTACIÓ SALUDABLE

REDUIR EL MALBARATAMENT

Formar i informar

  • Impartir formació sobre hàbits alimentaris saludables com a complement a la formació en salut laboral.

  • Identificar, mapar i difondre els establiments que ofereixen menús amb productes de proximitat de l’entorn del centre de treball.

Incorporar hàbits sostenibles

  • Impulsar una restauració col·lectiva basada en l’alimentació sostenible per assegurar el dret a una alimentació sostenible, de temporada, de proximitat, ecològica procedent de l’agricultura, la ramaderia i la pesca sostenible en tots els aliments que s’ofereixen en l’entorn laboral.

    Impulsar dietes saludables, fugint dels productes ultraprocessats.

  • Promoure la diversitat alimentària a les taules i els productes alimentaris que s’ofereixen en l’espai laboral.

    Promoure la compra col·lectiva de cistells d’aliments ecològics i de proximitat per part de les persones treballadores.

  • Organitzar activitats de construcció d’equips (team building) al voltant de l’alimentació: fer-se càrrec d’un hort comunitari o fer àpats de preparació col·lectiva a l’office.

    Habilitar un hort comunitari a l’espai laboral (jardí, terrat, terrasses) o apadrinar un petit espai agrari.

Les organitzacions com a referent d’alimentació saludable

  • Substituir les màquines de venda automàtica (vending) per fonts d’aigua, que estigui disponible, i ben distribuïda, i garantir la disponibilitat de fruita fresca, ecològica i de proximitat i altres aliments saludables. S’han d’evitar les begudes alcohòliques i les begudes ensucrades.

  • En totes les propostes d’àpats a l’organització, cal incloure-hi sempre alguna opció sense productes d’origen animal i preveure opcions sense gluten i per a intoleràncies i al·lèrgies.

  • Comprar directament a productores locals i mitjançant circuits curts, per contribuir a reconnectar les persones consumidores amb l’origen dels seus aliments i reduir el quilometratge i, per tant, la petjada ecològica.

  • Per promoure un sistema comercial basat en el diàleg, la transparència i el respecte, que busca més equitat en el comerç internacional parant atenció als criteris socials i mediambientals.

  • Contractar càterings i empreses de màquines de vending amb valor social i mediambiental que tinguin cura dels productes, per tal que serveixin aliments saludables i, si pot ser, de proximitat, ecològics i de temporada.

  • Promovent relacions laborals més justes, per exemple, donant suport a campanyes que lluiten per l’establiment de salaris dignes.     

    Donant suport a iniciatives de l’economia social i solidària, que es basa en la creació d’un sistema econòmic que té en compte les persones, el medi ambient i els territoris que funcionen sota criteris democràtics, horitzontals, de transparència, equitat i participació.

Reduir el malbaratament

  • Distribuir kits zero waste entre els treballadors i les treballadores: cantimplores metàl·liques, tàpers de vidre, embolcalls reutilitzables (boc’n rolls), bosses d’aperitius...

  • En cantines, menjadors i cafeteries de l’entorn laboral, reduir al màxim possible l’ús d’envasos no reciclables fomentant la vaixella rentable i l’ús de cantimplores i tasses reciclables per endur-se.

    En el cas que no es puguin reduir a zero, cal substituir els envasos amb més impacte ambiental per d’altres més benignes, com la substitució de safates de propilè per cartró reciclat.

  • Organitzar amb altres organitzacions i els establiments de restauració de l’entorn un sistema d’utilització de carmanyoles per emportar-se els menús o aprofitar excedents.

  • Cal oferir a les persones treballadores la possibilitat, si és possible mitjançant el seu propi envàs o oferint un envàs de poc impacte mediambiental o reciclable, la possibilitat d’endur-se el menjar sobrer dels àpats fets a la feina.

    En cantines, restaurants i cafeteries d’empresa així com en congressos o jornades, és important conservar els aliments que sobrin en condicions idònies i, si és possible, contactar amb alguna entitat social que pugui recollir o aprofitar el menjar sobrer: podeu contactar amb el Banc d’Aliments, menjadors socials o rebosts solidaris de la vostra zona.

Persones

Escoles

Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís legal