Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Català (Canviar idioma)

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Català
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Català (Canviar idioma)

  • Català
  • Castellano
  • English
Vés al contingut

Alimentació Sostenible

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Projectes educatius
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
      • Terra i Gust
      • Oficina Conjunta d'Alimentació Sostenible
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Projectes educatius
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
      • Terra i Gust
      • Oficina Conjunta d'Alimentació Sostenible
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
  1. Inici

Consells per a escoles

Nota per als usuaris del lector de pantalla. Aquesta galeria mostra dos elements a l’hora, que poden ser imatges o vídeos. Feu servir els controls per veure l’element anterior o el següent.

A Catalunya, el 42,5% dels infants fa ús del servei de menjador escolar, segons dades del PReME. L’escola esdevé un entorn molt important on desenvolupar accions per poder adquirir una alimentació sostenible i saludable, que afavoreixi també el coneixement sobre la producció i obtenció d’aliments.

Què podem fer a les escoles per incorporar l’alimentació sostenible en el dia a dia?

COMPARTIR LA INFORMACIÓ

INCORPORAR HÀBITS SALUDABLES

ELABORAR MENÚS SOSTENIBLES

REDUIR EL MALBARATAMENT

Compartir la informació

  • Facilitar que l’alumnat conegui l’espai de cuina de l’escola o l’espai de cuina de l’empresa de càtering que serveixi el menjador escolar.

  • Incrementar el grau de participació de les criatures, les famílies i el personal de l’escola en tot el procés: conèixer la pagesia, visitar horts i mercats, implicar-se en el disseny dels plats i menús, servir-se els plats...

  • Mapar amb l’alumnat els establiments comercials i de restauració que ofereixen aliments saludables en l’entorn de l’escola.

  • Fer visibles a les aules cartells amb els productes de temporada en cada moment i incorporar-los en les tasques, els exercicis i els projectes a realitzar durant aquella temporada.

    Incorporar activitats de promoció i educatives sobre el rol de la ramaderia, informant sobre les opcions sostenibles.

Incorporar hàbits saludables

  • Incorporar l’alimentació sostenible com a assignatura transversal al currículum escolar segons edats i etapes, amb continguts acadèmics i pràctics que impliquin la totalitat de la comunitat escolar.

  • Disposar d’un espai per a hort escolar, dins o fora de l’escola, o crear una aula viva.

  • Organitzar activitats en què les criatures demanin les famílies que recordin i cuinin el seu plat preferit de la infantesa.

Elaborar menús sostenibles

  • A l’hora de comprar aliments o contractar un servei de càtering, és important valorar altres criteris de compra més enllà del preu: on, com i per qui ha estat produït i distribuït, quin impacte ha tingut la producció d’aliments sobre els rius, el sòl, els boscos, la biodiversitat o l’atmosfera, com han estat tractats els animals, com està envasat el producte, quin és el seu valor social, nutricional o emocional.

    • Assegurar l’accés a verdura fresca de qualitat.
    • Ampliar les opcions vegetarianes, veganes i per a intoleràncies alimentàries.
    • Oferir producte fresc i no processat.
    • Reduir la proteïna animal i incrementar la proteïna vegetal.
    • Donar suport a la ramaderia ecològica, extensiva i als sistemes mixtes de cultiu-ramaderia.
    • Utilitzar la contractació i la compra pública responsable amb criteris ecològics i de proximitat i en clau d’economia social, solidària i sostenible en els menjadors escolars.

Reduir el malbaratament

  • Observar i analitzar els residus orgànics del menjador escolar per dimensionar el volum de malbaratament i definir pràctiques i objectius d’aprofitament.

  • Analitzar els residus plàstics del menjador escolar per dimensionar el volum d’impacte ambiental i reduir els envasos prescindibles.

Persones

Organitzacions

Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís legal