Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Català
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
Vés al contingut

Alimentació Sostenible

Àrea d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projectes educatius
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Polítiques alimentàries urbanes
    Polítiques alimentàries urbanes
    • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Polítiques alimentàries urbanes
      • Vincle amb els territoris
      • Pacte de Milà
      • Xarxes estatals i internacionals
      • Documentació
  • Estratègia 2030
  • Què fem?
    Què fem?
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Agròpolis
      • Instrucció de compra pública alimentària
      • Menjadors més sans i sostenibles
      • Projectes educatius
      • Projecte ALIMENTA
      • Programa Cistelles de Pla de Barris
      • Estratègia d'Agricultura Urbana
      • Biomarket
      • Centre d'Intercanvi Alimentari de Proximitat: Terra Pagesa
      • Comerç verd
      • Foodback
  • Què és l'alimentació sostenible?
    Què és l'alimentació sostenible?
    • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • Què és l'alimentació sostenible?
      • El test de l’alimentació sostenible
      • Alimentem-nos bé
      • Enfortim les economies locals
      • Cuidem el planeta
      • Malbaratament i reaprofitament alimentari
      • Agricultura urbana
  • Què pots fer tu?
    Què pots fer tu?
    • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Què pots fer tu?
      • Necessites suport per al teu projecte d'alimentació sostenible?
      • On es poden comprar aliments sostenibles?
  • Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    Capital de l'Alimentació Sostenible 2021
    • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
      • Setmana de l’Alimentació Sostenible
      • 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària de Milà
      • Ara, aquí les escoles
      • El Menú de les Estacions
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Agenda
  1. Inici

Consells per a escoles

Nota per als usuaris del lector de pantalla. Aquesta galeria mostra dos elements a l’hora, que poden ser imatges o vídeos. Feu servir els controls per veure l’element anterior o el següent.

A Catalunya, el 42,5% dels infants fa ús del servei de menjador escolar, segons dades del PReME. L’escola esdevé un entorn molt important on desenvolupar accions per poder adquirir una alimentació sostenible i saludable, que afavoreixi també el coneixement sobre la producció i obtenció d’aliments.

Què podem fer a les escoles per incorporar l’alimentació sostenible en el dia a dia?

COMPARTIR LA INFORMACIÓ

INCORPORAR HÀBITS SALUDABLES

ELABORAR MENÚS SOSTENIBLES

REDUIR EL MALBARATAMENT

Compartir la informació

  • Facilitar que l’alumnat conegui l’espai de cuina de l’escola o l’espai de cuina de l’empresa de càtering que serveixi el menjador escolar.

  • Incrementar el grau de participació de les criatures, les famílies i el personal de l’escola en tot el procés: conèixer la pagesia, visitar horts i mercats, implicar-se en el disseny dels plats i menús, servir-se els plats...

  • Mapar amb l’alumnat els establiments comercials i de restauració que ofereixen aliments saludables en l’entorn de l’escola.

  • Fer visibles a les aules cartells amb els productes de temporada en cada moment i incorporar-los en les tasques, els exercicis i els projectes a realitzar durant aquella temporada.

    Incorporar activitats de promoció i educatives sobre el rol de la ramaderia, informant sobre les opcions sostenibles.

Incorporar hàbits saludables

  • Incorporar l’alimentació sostenible com a assignatura transversal al currículum escolar segons edats i etapes, amb continguts acadèmics i pràctics que impliquin la totalitat de la comunitat escolar.

  • Disposar d’un espai per a hort escolar, dins o fora de l’escola, o crear una aula viva.

  • Organitzar activitats en què les criatures demanin les famílies que recordin i cuinin el seu plat preferit de la infantesa.

Elaborar menús sostenibles

  • A l’hora de comprar aliments o contractar un servei de càtering, és important valorar altres criteris de compra més enllà del preu: on, com i per qui ha estat produït i distribuït, quin impacte ha tingut la producció d’aliments sobre els rius, el sòl, els boscos, la biodiversitat o l’atmosfera, com han estat tractats els animals, com està envasat el producte, quin és el seu valor social, nutricional o emocional.

    • Assegurar l’accés a verdura fresca de qualitat.
    • Ampliar les opcions vegetarianes, veganes i per a intoleràncies alimentàries.
    • Oferir producte fresc i no processat.
    • Reduir la proteïna animal i incrementar la proteïna vegetal.
    • Donar suport a la ramaderia ecològica, extensiva i als sistemes mixtes de cultiu-ramaderia.
    • Utilitzar la contractació i la compra pública responsable amb criteris ecològics i de proximitat i en clau d’economia social, solidària i sostenible en els menjadors escolars.

Reduir el malbaratament

  • Observar i analitzar els residus orgànics del menjador escolar per dimensionar el volum de malbaratament i definir pràctiques i objectius d’aprofitament.

  • Analitzar els residus plàstics del menjador escolar per dimensionar el volum d’impacte ambiental i reduir els envasos prescindibles.

Persones

Organitzacions

Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís legal