Presentació de la Setmana Ciutadana de l'Alimentació Sostenible
La Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible convida a entendre la relació entre els hàbits alimentaris i aspectes tan transversals com ara la crisi climàtica, el desenvolupament econòmic local, la cultura, la política, els drets socials i la salut. Una setmana dirigida a la ciutadania, en què el coneixement, la reflexió i el debat entorn dels sistemes alimentaris i la sostenibilitat conviuen amb l’art, la diversió i l’experimentació.
Aquest 2021, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Es tracta d’una oportunitat única per consolidar projectes per transformar els sistemes alimentaris cap a models més saludables, sostenibles, justos i resilients, que fa anys es treballen i també per impulsar-ne de nous més enllà del 2021.
Però l’alimentació sostenible no podrà esdevenir un nou eix per a la gestió de la ciutat sense la implicació de la ciutadania.
Durant la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, del 14 al 24 d’octubre de 2021, la ciutat projecta una visió transformadora i disruptiva amb activitats culturals, artístiques, lúdiques, divulgatives i participatives. L’objectiu és donar a conèixer la importància de l’alimentació sostenible i provocar la reflexió i el debat entorn dels processos i factors implicats en el cicle alimentari. Perquè està en joc la salut personal, la sostenibilitat dels territoris i comunitats, i la sostenibilitat de la vida al planeta.
Menjar és una necessitat primària per a tothom. Una acció que ens connecta. Cada dia comprem aliments, els cuinem i ens els mengem, però ens plantegem d’on prové allò que mengem o com ha estat produït o transportat? Quantes vegades ens hem qüestionat si allò que comprem és o no de temporada? Coneixem els cicles dels aliments que consumim? Sabem les implicacions socials, ambientals i per a la salut de la manera com ens alimentem? La manera com ens alimentem, i les decisions que prenem en aquest sentit, poden ser un motor de transformació ambiental, social i econòmic, a banda de cuidar la nostra salut.
La sostenibilitat alimentària, perquè sigui realment sostenible, ha de ser una qüestió generalitzada i accessible. Per això, durant la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible es donen a conèixer eines i recursos, així com agents, col·lectius i iniciatives locals entorn de l’alimentació sostenible en un entorn lúdic, divertit i creatiu. Aprendre a ser més conscient i sostenible en els hàbits alimentaris quotidians, mentre es menja i gaudeix alhora.
La Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona mitjançant el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.
