Terra i gust 2023: tot el que podràs gaudir

Del 22 al 24 de setembre, durant les festes de la Mercè, el parc de la Ciutadella acull una nova edició de la festa de l’alimentació sostenible de Barcelona. Vols saber quines sorpreses t’esperen?

..
13/09/2023 - 14:42 h - La Mercè Ajuntament de Barcelona

La gran festa de l’alimentació sostenible a Barcelona està a tocar. Aquest espai per gaudir de la música, el menjar i el beure d’una manera més conscient, posa de nou el focus en la restauració sostenible de la ciutat que, gràcies a la seva embranzida, està obrint un camí gastronòmic, cultural, econòmic i social amb força.

La cita serà del 20 al 24 de setembre, en plenes festes de la Mercè, al parc de la Ciutadella i ja té disponible el programa complet al web.

Un ampli ventall de platerets als espais de restauració sostenible

Enguany, la festa amplia la seva oferta gastronòmica amb 27 platerets diferents que tindran un preu de 5 €. Els catorze restaurants participants són Bistrot Levante, Casa Xica, Contracorrent, El Filete Ruso, Espai Puntal, Green Leka, Happy Foods, La Sosenga, Les Finestres de Llúria, Llambers, Mescladís, Monocrom i Zaza · Cuina i Vi i el restaurant ucraïnès Rodyna, que participa com a representant de Kíiv, ciutat convidada a la Mercè 2023.

També s’hi podrà trobar una oferta de productes artesanals del Mercat Arrels, el mercat de pagès en xarxa, i altres productores també de proximitat, gelats de Delacrem, cafè d’especialitat i begudes artesanes, ecològiques i de proximitat de l’Olivera Cooperativa – Can Calopa, Lov Kombucha, Barcelona Beer Festival amb Birra08, Cyclic Beer Farm, L’Estupenda, Kibus, Clúster Craft Beer i La Cervesera del Poblenou.

Un munt d’activitats per a tots els públics

Dissabte 23 i diumenge 24 concentrarà bona part de les activitats que formen el programa d’enguany. En total, s’han organitzat una trentena de tallers, showcookings, jocs, tasts i xerrades per aprendre a canviar els nostres hàbits i descobrir el món de la gastronomia des d’unes pràctiques més sostenibles.

Entre les més destacades trobem tallers familiars per aprendre a fer olivada, pintar amb aquarel·les d’hortalisses o aprendre a transformar els residus amb adob. També, sessions de showcooking amb Pere Carrió, xef del Gat Blau, millor restaurant sostenible de Barcelona 2021; Quim Casellas, xef amb Estrella Michelin i membre del col·lectiu Cuineres i Cuiners km0 de Catalunya, que col·laborarà amb La Platjeta; alumnes del CETT; la cuinera i periodista gastronòmica d’El Comidista, Mònica Escudero o un viatge a Ucraïna a través de la seva gastronomia de la mà del restaurant ucraïnès Rodyna.

L’edició d’enguany compta amb la col·laboració, entre d’altres, d’entitats de l’Espai Participatiu Agròpolis, que acull a entitats que treballen per l’agroecologia i la sobirania alimentària a la nostra ciutat, i entitats del Districte de Ciutat Vella, de la XEAB (Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona), de l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible, de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, així com de l’Associa’t. També, un punt informatiu de l’Espai Consum Responsable per conèixer més en profunditat què és i com potenciar l’alimentació sostenible en el nostre dia a dia.

Una proposta musical per a cada moment del dia

L’espai musical l’estrenarà divendres 22 a les 22 h l’ucranïnesa Daria Kolomieca. DJ, activista cultural i productora musical que recorre el món per donar veu al seu país, amb vinils rars i exclusius que són joies amagades de la música ucraïnesa.

Dissabte 23 serà el torn de Els Senyora, el grup andorrà-barceloní amb ritme i ànima de festa, del jazz contemporani de la banda Poblet Jazz i, ja a la nit, de Liraz i la seva música israeliana moderna amb el sabor ètnic de les arrels perses. Mentre que la proposta musical de diumenge anirà a càrrec del flamenc-jazz de Spice Berberechos i l’actuació de Hip Horns Brass Collective i Escandaloso Xpósito, barrejant en aquest concert el brass de Nova Orleans amb hip-hop, funk, soul i el groove propi de la música afroamericana.

La proposta gastronòmica més sostenible de 2023?

Per segona vegada, Slow Food Barcelona torna a reconèixer les propostes gastronòmiques més sostenibles amb els seus Premis a la Responsabilitat Gastronòmica. L’any passat van ser guardonades la Cuineres i Cuiners km0 de Catalunya, el Consorci de Gallecs i l’exposició Menja Actua Impacta de Demà de Fundesplai, van ser les iniciatives que van endur-se el premi.

Finalment, Terra i gust 2023 conclourà amb un àpat popular de reaprofitament a càrrec de Sobres Mestres, amb els ingredients i productes que sobraran de la festa. L’àpat tindrà lloc diumenge 25 a les 20.30 h.

Barcelona al cap davant

Terra i Gust forma part de la primera Estratègia de Cuitat d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, que inclou desenes de projectes i activitats liderades per l’Ajuntament i entitats socials i actors del sector agroalimentari, per promoure la transformació del sistema alimentari. L’Estratègia és el resultat d’un ampli procés participatiu que s’ha anat construint participativament des de 2021, l’any en què Barcelona va ser la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, i en el que han participat més de 200 entitats i empreses i al voltant d’un miler de persones.

.. .. ..

Més informació