Showcooking mariner amb Juanba Agreda al Mercat de Provençals
Amb motiu de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, el cicle “Mercats de forquilla” compta amb la participació de restaurants guardonats o finalistes dels Premis Barcelona Restauració per mostrar en directe com preparar receptes que uneixen productes de proximitat i tècniques modernes.
El 17 de maig a les 18h, en el marc del Petit Mercat de Mercats, el xef Juanba Agreda, director gastronòmic del restaurant Terraza Martínez, va ser un dels protagonistes del primer showcooking del cicle «Mercats de forquilla. Barcelona. Cuina autèntica. Rebost local», una iniciativa per donar veu a la cuina catalana sostenible, tradicional i innovadora.
En aquesta sessió, Agreda va preparar en directe dues receptes emblemàtiques amb productes frescos de l’hort i de la llotja: espàrrecs blancs de Gavà amb salpicó de marisc i musclos de roca amb all cremat. Amb senzillesa i respecte pel producte, va demostrar el valor de la proximitat.
Més veus de prestigi
A més, va estar acompanyat per Pau Santamaría (Santamaría Gastronomic) i Laura Saurina (Peixos Frederic). Santamaría, continua amb la filosofia del seu pare, el mític cuiner Santi Santamaría: treballar únicament amb producte de temporada i de proximitat. “Tenim massa pressa, i això obliga els pagesos a avançar cultius”, va lamentar, reivindicant un model que respecti els temps naturals.
D’altra banda, Laura Saurina, directora d’operacions de Peixos Frederic, va destacar l’aposta per la pesca sostenible i de qualitat, com ara la gamba viva de Palamós, transportada amb oxigen per garantir-ne la màxima frescor. També va alertar sobre com el canvi climàtic afecta cicles de producció com els dels musclos del Delta.
Un cicle que ens connecta amb el que mengem
El cicle Mercats de forquilla recorrerà diversos mercats i esdeveniments gastronòmics al llarg de 2025, com el Fòrum Gastronòmic de Barcelona, Mercat de Mercats o Terra i Gust, i oferirà nous showcookings amb restauradors guardonats per la seva qualitat i compromís amb el territori. Una oportunitat única per descobrir com la cuina pot ser motor de sostenibilitat, justícia alimentària i economia local
Calendari de les properes sessions:
- 27 de setembre (Terra i Gust) – Plats amb sentit i compromís amb Casa Amàlia.
- 18 d’octubre (Mercat de Mercats) – La veu de l’experiència amb Petit Comité.
- 3-5 novembre (Gastronòmic Fòrum) – Gust Mediterrani d’autor amb Agreste.
- 29 de novembre (Mercat Bon Pastor) – Mengem-nos el barri amb Echegaray.