Sergi de Meià, Econau i Foodcoop guardonats en la II edició dels Premis a la Responsabilitat Gastronòmica

El lliurament dels Premis va donar el tret de sortida a Terra i Gust, la festa de l’Alimentació Sostenible que es va celebrar durant La Mercè.

Guanyadors dels II Premis a la Responsabilitat Gastronòmica
26/09/2023 - 18:28 h - Ajuntament

Slow Food Barcelona ha organitzat la segona edició dels premis que posen de relleu la tasca de cuiners i cuineres, productores i iniciatives responsables. El denominador comú de les persones i propostes guardonades és que totes les iniciatives contribueixen a la protecció ambiental, la sostenibilitat i l’alimentació saludable. Un any més els premis han format part de la programació del festival Terra i Gust, que s’ha celebrat en el marc de les festes de La Mercè.

Sergi de Meià, premi al Cuiner/a Responsable

El Premi al Cuiner/a Responsable ha sigut per a en Sergi de Meià. De Meià és un cuiner de referència per ser un dels impulsors de l’Slow Food a Catalunya i del concepte km0. Gran defensor i divulgador dels productes locals i els seus productors, establint amb els mateixos una relació de confiança que l’ha portat a investigar per conèixer, des de 2002, els petits productors i així entendre l’origen del producte i la petjada de qui el produeix.

Econau, premi al Productor/a Responsable

Pel que fa al Premi al Productor/a Responsable ha estat per a Econau. Aquesta associació va ser creada per diversos productors agroecològics (fonamentalment de garrofa, ametlles, avellanes i olives) de les comarques del Baix Camp, Alt Camp i les quatre comarques que conformen les Terres de l’Ebre. El guardó se l’han endut “per la seva visió organitzativa i empresarial, sense renyir amb la seva faceta pagesa”. Són docents en agroecologia i lideren activitats de salut i benestar, com la seva aula ambiental, on duen a terme activitats educatives i d’oci en la naturalesa, contribuint a un major benestar i a una relació equilibrada i sostenible entre les persones i el mitjà.

Foodcoop, premi a la Millor Iniciativa Responsable

Finalment, el Premi a la Millor Iniciativa Responsable se l’ha endut FoodCoop, el primer supermercat cooperatiu de Barcelona on la persona compradora també és propietària. D’aquesta manera, participa del funcionament i col·labora per fer més accessible una forma de consum coherent amb els valors de sostenibilitat i transformació social. Des d’aquest estiu, el supermercat, que es va inaugurar a principis del 2022, ha obert les portes a totes les persones, independentment que siguin o no sòcies de la iniciativa.

Uns premis en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

La finalitat dels Premis a la Responsabilitat Gastronòmica és la d’estimular la innovació, consolidació i difusió de persones, projectes i col·lectius que aposten per l’agroecologia i la restauració sostenible, amb impacte social i alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a un creixement sostenible i just.