Repensar el vincle rural-urbà per a la transformació del sistema alimentari
La Jornada, que se celebrarà el 9 d'abril al Palau Robert, reunirà experts i expertes per debatre sobre la interdependència entre el món rural i urbà en el context de l'emergència climàtica i les reivindicacions de la pagesia.
Com podem apropar i reforçar el binomi rural-urbà? Quines són les idees preconcebudes de la ruralitat des de la urbanitat -i viceversa- davant del repte del canvi cultural de la demanda alimentària? Quins ponts es poden teixir entre l’agenda rural i el compromís metropolità de la Barcelona del demà? Com s’articula la relació entre una metròpoli que concentra les persones a alimentar i els territoris productius, tenint en compte els reptes logístics de la distribució? Quin paper juga la pagesia en tot això? Aquestes són algunes de les qüestions que pretén respondre la jornada “Repensar el vincle rural-urbà per a la transformació del sistema alimentari” organitzada per l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) i que tindrà lloc el pròxim 9 d’abril a la sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona. La jornada és gratuïta amb inscripció prèvia, a través del formulari d’inscripció.
La trobada esdevindrà una oportunitat per reflexionar conjuntament sobre la importància del vincle rural-urbà per a la construcció d’un sistema alimentari més sostenible, saludable i just. La participació d’experts i expertes de l’àmbit acadèmic i professional del sector agroalimentari permetrà aprofundir en els reptes i les oportunitats que s’han d’afrontar per transitar cap a un model de sistema alimentari que sigui bo per a la cadena alimentària, les persones, el territori i el planeta.
La ponència inaugural correrà a càrrec d’Enric Tello Aragay, Catedràtic de la Universitat de Barcelona i expert en sostenibilitat de sistemes agroalimentaris i paisatges agraris. El Dr. Tello es preguntarà si som el que mengem i ens parlarà de reconnectar el camp i la ciutat per fer la producció sostenible d’aliments rendible per la pagesia.
Després d’un esmorzar amb una oferta gastronòmica sostenible, arribarà la part dels diàlegs, un espai de conversa il·lustrada al voltant dels eixos tractats a la conferència inaugural amb un format fresc i dinàmic, dividit en tres blocs: marc cultural; agenda urbana, agenda rural; producció, distribució i consum.
Hi participaran veus acreditades com Laia Batalla i Carrera, biòloga i directora de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya; Martí Sales i Sariola, escriptor, traductor i músic; Rosa Cerarols Ramírez, geògrafa, antropòloga, investigadora, docent a la UPF i escriptora; Albert Puigvert Tuneu, gerent de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA); Irene Navarro Solé, tècnica del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB); Íngrid Buera Nadal, directora de Marketing i Relacions Institucionals de Mercabarna; Llorenç Llop Manuel, president de la Federació d’Empresaris Productors de Venda de Proximitat a Catalunya; i Gilad Buzi, pagès ecològic i cofundador de l’Associació de Productores Agroecològiques de Catalunya, per compartir estratègies, experiències i bones pràctiques en l’àmbit de l’alimentació sostenible, perspectives des de la visió urbana i la rural per fomentar un diàleg rururbà sobre els reptes exposats a l’inici.
Si volem un món rural viu, ens l’hem de menjar; d’això ens parlaran Neus Monllor Rico, consultora agrosocial a AmaTerra, i Dirk Madriles Helm, pastor i representat de la Xarxa de Relleu d’Explotacions Agràries, per tancar la jornada.
Avançant cap a un nou model alimentari
L’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) neix amb l’objectiu d’impulsar les polítiques alimentàries de les administracions, en tot allò que va enfocat a transformar el sistema alimentari en un model més sostenible.
L’OCAS està integrada per Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. En aquest sentit, des de l’Oficina es promouen projectes d’alimentació sostenible que s’emmarquen al Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026, a l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030 i a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (PEMB).
Què és el PATT
Aquesta jornada està emmarcada dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), un programa anual d’activitats de generació i transferència de coneixements al sector agroalimentari, forestal i el medi natural, rural i marítim de Catalunya, organitzades i realitzades amb la col·laboració de gairebé 100 entitats vinculades al sistema agroalimentari de Catalunya.