Reduir el malbaratament alimentari de la mà dels sabers culinaris de persones grans
En aquesta iniciativa d’implicació comunitària hi participen persones majors de 60 anys dels barris de la Font d’en Fargues i del Poble-sec.

“(S)àvies: recuperant sabers culinaris per a un futur més sostenible” és un projecte impulsat per Espigoladors, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Rezero i ABD-ONG, que acompanya persones majors de 60 anys a recuperar, ampliar i compartir els seus sabers vers la cultura alimentària i culinària. L’objectiu és convertir-les en líders comunitàries, activistes que fomentin la sobirania alimentària, el consum sostenible i la cultura residu zero entre els veïns i veïnes dels seus barris.
Recuperant i ampliant coneixements
El projecte va començar a caminar el passat novembre. Des d’aleshores dos grups de persones grans dels barris de la Font d’en Fargues i del Poble-sec han participat en sessions setmanals de capacitació i recuperació de sabers.
Durant 10 setmanes s’ha estat treballant entorn la cultura de l’aprofitament a partir de la sensibilització i la pràctica amb les participants. El programa ha estat intens. De la mà de formadors i formadores expertes s’ha reflexionat sobre l’evolució dels hàbits alimentaris; s’ha tractat com hauria de ser un rebost eficient; s’ha aprofundit en el concepte de solidaritat comunitària al voltant de l’alimentació; s’ha compartit opcions de compra ètica i conscient als seus barris, i finalment, idees, trucs i recomanacions sobre com allargar la vida útil dels aliments i reduir el cost de la cistella de la compra.
Ara (S)àvies inicia una nova fase en la qual, també a partir de sessions setmanals, les participants dissenyaran projectes comunitaris per transmetre el seu coneixement en alimentació saludable i sostenible als veïns i veïnes del barri. La previsió és que les intervencions que es proposin, com per exemple activitats dirigides, xerrades o material de difusió, es duguin a terme durant els mesos d’abril i juny.
Noves activistes de l’alimentació sostenible
Passat el mes de juny des d’Espigoladors donaran continuïtat al projecte promovent i implementant un cicle d’experiències a cada un dels districtes i inspirat en el que hagin dissenyat les (S)àvies. “Farem d’altaveu de tot el saber i aportacions d’aquestes persones grans per fer arribar els seus missatges per una alimentació més saludable i sostenible al màxim de població. I evidentment estaran convidades a participar-hi en la mesura que cadascú vulgui i pugui” explica Núria Casas, coordinadora del projecte.