Mesura l’impacte real del teu projecte agroalimentari

Impulsat per la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, aquest recurs posa a l’abast del teixit local eines útils per fer visibles els beneficis de l’agroecologia.

..
08/05/2025 - 18:43 h - Comerç i mercats

Quin és l’impacte ambiental, social i econòmic del teu projecte d’agroalimentació? Ara pots saber-ho amb més precisió gràcies al recomanador huellaalimentaria.org, una plataforma impulsada per la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona per facilitar que les iniciatives vinculades a la producció, distribució i consum d’aliments puguin mesurar i comunicar el seu impacte de manera rigorosa i accessible.

Una eina per avançar a models més sostenibles

La petjada alimentària fa referència a les emissions de gasos d’efecte hivernacle generades al llarg de tot el cicle de vida dels aliments —des de la producció i el processat fins al transport, el consum i la gestió dels residus. Tenint en compte que el sistema agroalimentari global és responsable de fins al 37 % de les emissions mundials, conèixer-ne els impactes és fonamental per guiar la transició cap a models més sostenibles i justos.

Ara, el nou recomanador facilita l’accés a un conjunt de 27 eines de càlcul i seguiment, adaptades a diferents tipus de projectes i enfocaments.

A través d’un breu qüestionari, les iniciatives poden descobrir quina eina s’ajusta millor a les seves característiques, tenint en compte no només els criteris climàtics, sinó també aspectes socials, econòmics i de salut.

Pensat per a projectes locals

Aquest recurs és especialment útil per a projectes agroalimentaris de proximitat com restaurants i menjadors escolars sostenibles, cooperatives de consum, mercats, iniciatives de reducció del malbaratament alimentari o programes municipals d’alimentació saludable.

Totes aquestes iniciatives tenen un paper clau en la transformació del sistema alimentari i, gràcies a aquest recomanador, poden disposar de dades que els ajudin a prendre decisions, justificar accions o rendir comptes davant la ciutadania i les administracions.

L’impacte ja es fa visible a Barcelona

A la ciutat, diverses iniciatives han calculat ja els beneficis d’apostar per l’agroecologia. Així per exemple, FoodCoop BCN redueix anualment més de 1.500 kg de CO2eq apropant aliments ecològics i de proximitat a les persones consumidores.

També, la Fundació Espigoladors, que evita prop de 90 tones de CO2eq anuals recuperant aliments que es malbaratarien o projectes com el de Menjadors Escolars Més Sans i Sostenibles que contribueixen a una reducció de més de 2.200 tones de CO2₂eq a l’any mitjançant la compra pública responsable.

Un pas més en el compromís de Barcelona

El suport en la posada en marxa d’aquest recomanador s’emmarca en el Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima, que promou l’acció dels municipis per transformar els sistemes alimentaris en clau de salut planetària. També s’alinea amb l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible de Barcelona 2030, que impulsa accions com el programa Comerç Verd, els menjadors escolars sostenibles o l’aposta per una compra pública ecològica i de proximitat.

Amb el nou recomanador, Barcelona reforça el seu suport a les iniciatives que lideren el canvi des del territori i proporciona eines per avançar de manera informada i amb impacte.