Menjadors escolars més sans i sostenibles, la clau de l'èxit per millorar l’alimentació dels infants

Més d’un centenar de persones participen en la jornada del programa, ‘Menjadors més sans i sostenibles’, que va tenir lloc a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova el passat 25 d’abril.

Foto de grup de les persones participen a la jornada del projecte ‘Menjadors més sans i sostenibles’
26/04/2023 - 12:47 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

Les escoles, i en particular els menjadors escolars, juguen un rol important en l’alimentació d’infants i adolescents, no només garantint-los l’accés a una alimentació saludable i sostenible, sinó com una eina d’aprenentatge i formació, i com a nexe d’unió de tota la comunitat educativa: professionals, alumnat i famílies. Amb aquesta premissa, es posa en marxa l’any 2020 el programa ‘Menjadors més sans i sostenibles’, una iniciativa per promoure una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola com a casa, que es desenvolupa conjuntament entre l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona.

Avui, en el programa hi participen 31 centres educatius i se’n beneficien més de 15.000 alumnes que fan ús del servei del menjador. En aquests centres, els menús inclouen menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, més amanida en la guarnició i fruita fresca en les postres, prioritzen l’ús de l’oli d’oliva per amanir i cuinar i els productes integrals. També promouen els productes de proximitat i de temporada i, en la mesura del possible, ecològics.

Canviar, tot un repte

Per als centres, els canvis poden ser positius, però no sempre són fàcils. “Buscar un menú que li agradi a tothom o que a tothom li vagi bé és complicat, sobretot reduir la proteïna d’origen animal i posar més proteïna d’origen vegetal, en especial, entre l’alumnat de secundària. Però a poc a poc, hem d’intentar anar revertint-ho i, si cal fer petites passes enrere i alguna concessió, ho fem, però per continuar anant endavant”, expliquen des de l’Institut Escola Costa i Llobera durant la jornada del programa ‘Menjadors més sans i sostenibles.

Des del centre, també valoren que, més enllà dels menús, també fan recomanacions dels sopars i informen les famílies sobre quins són els productes de proximitat i els productes de temporada.

Aquest centre, el primer Institut Escola a Barcelona públic de Catalunya, ofereix més de 800 menús cada dia.

L’acompanyament als centres

Els centres educatius que decideixen fer el pas i implementar aquests menús ecosostenibles no estan sols. Reben l’acompanyament de l’ASPB per a la seva implementació i, en col·laboració amb l’equip de la secció de polítiques alimentàries urbanes de la Direcció d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona, es proporciona assessorament i formació tant al professorat i direcció, com a les empreses de monitoratge i restauració i a les famílies. També, s’han dissenyat i elaborat materials divulgatius per als centres i les famílies.

“El canvi de menjador saludable és possible i necessari, però és important que l’escola que vol fer aquest canvi busqui assessorament previ per garantir-ne la viabilitat”, recomanen des d’Ecoarrels, que actualment ofereixen servei de menjador escolar agroecològic i de proximitat a 14 escoles i 3.500 menús al dia, al Barcelonès, Maresme, Osona i Tarragonès.

Conclusions de la jornada

La jornada, que va reunir un centenar de persones representants de la comunitat educativa de centres de Barcelona i d’administracions, va servir per presentar els resultats obtinguts des de la posada en marxa del programa, però també, debatre entorn dels 4 reptes que planteja la iniciativa: la viabilitat de la gestió de menjador, l’increment de la proteïna d’origen vegetal, els productes de proximitat, frescos i ecològics i, per acabar, la participació de la comunitat educativa i comissió de menjador.

De les diferents intervencions destaquen les següents conclusions:

  • És important planificar a llarg termini les necessitats i l’abastiment dels aliments per abaratir costos, millorar el proveïment i la relació directa amb la pagesia.
  • Cal apostar per la pagesia i posar-la en valor, garantint la compra de la collita. També, organitzant visites a les finques i, sobretot, fent pedagogia a tota la comunitat educativa, i a la societat en general.
  • S’ha de promoure la compra col·lectiva des de l’administració, amb la creació d’una normativa que afavoreixi aquest model de menjador.
  • És recomanable establir auditories de la gestió dels menjadors, tant per temes de regulació, com de transparència.
  • És necessari una implicació real de tota la comunitat educativa. Per aconseguir-ho cal fer xarxa de suport entre tota la comunitat educativa, i incloure també la pagesia.
  • És recomanable mantenir aquest tipus de trobada per compartir experiències, reptes, resoldre dubtes, etc.
  • És necessari disposar de recursos per a formacions.
  • Cal impulsar formacions participatives i dinàmiques per tota la comunitat educativa. També per a les famílies, en especial, culinàries.

Eines per endur-se a casa

Com a resultat de les dinàmiques de treball varen sortir algunes propostes per continuar treballant, per exemple, com aconseguir també berenars saludables, el paper de les comissions de menjador, el dubte de prioritzar l’ecològic o la proximitat, com fer canvis als menús i que siguin acceptats o com promoure el consum de llegum.

Finalment, la trobada va acabar amb un dinar, que va incloure la presentació d’un menú, de la mà de la xarxa Chef 2030 (cuiners i cuineres que treballen als centres educatius) reforçant els criteris que es defensen des del programa.

Auditori de la jornada del projecte ‘Menjadors més sans i sostenibles’ Dues dones intervenen durant la jornada del projecte ‘Menjadors més sans i sostenibles’ Una dona participa en una dinàmica de treball durant la jornada del programa Menjadors més sans i sostenibles Un dels grups durant la dinàmica de treball de la jornada del programa Menjadors més sans i sostenibles xefs serveixen el dinar durant la jornada del programa Ménjadors més sans i sostenibles