Les espigolades comunitàries recuperen més de 5.000 quilograms de taronja amarga i els transformen en melmelada solidària

El projecte Barcelona Espigola de recollida comunitària de taronges amargues elabora enguany més de 13.400 unitats de melmelada. Aquesta és una iniciativa del programa Mans al Verd, de Parcs i Jardins, en col·laboració amb els districtes, que promou la gestió compartida amb la ciutadania dels espais verds de la ciutat en el marc de l’estratègia d’agricultura urbana per fomentar l’aprofitament alimentari.

..
09/07/2025 - 10:29 h - Medi ambient i sostenibilitat

La cinquena edició de Barcelona Espigola, que va tenir lloc del 6 a l’11 de febrer, recupera un total de 5.354 quilograms de taronja amarga provinent de set districtes de la ciutat. Enguany han participat més de 550 persones voluntàries als districtes de Ciutat Vella, les Corts, l’Eixample, Gràcia, Sant Martí, Sant Andreu i, per primer any, Horta-Guinardó.

L’espigolada urbana dona una segona vida a les taronges amargues dels arbres de la ciutat i promou l’aprofitament dels aliments entre la ciutadania. Per aconseguir-ho, les taronges que es cullen es processen i transformen en melmelada a l’obrador d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. El resultat enguany han estat 13.400 unitats de melmelada, que s’han distribuït entre diferents entitats socials de la ciutat. Els pots de melmelada 100% natural La Marga han tornat als set districtes per ser repartits en un total de 58 equipaments, centres educatius i altres col·lectius.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha estat l’encarregada d’analitzar les taronges en cru per assegurar la qualitat del producte final.

Una iniciativa que va més enllà de les espigolades

El projecte també inclou accions de comunicació i sensibilització més enllà de les espigolades, ja que es fan tallers d’educació ambiental destinats tant a les entitats que participen en l’espigolada com a centres educatius o altres col·lectius que s’acorden en cada districte. D’aquesta manera es promou el debat sobre la problemàtica del malbaratament alimentari i es comparteixen iniciatives d’aprofitament, bones pràctiques de consum i reflexions sobre el dret a una alimentació saludable i sostenible. Aquest any han participat en aquests tallers més de 350 persones de 18 entitats.

Més informació a barcelona.cat/melmelada-la-marga.