L'alimentació sostenible comença als mercats: parlem de Comerç Verd amb els establiments del Mercat de la Llibertat

Els i les comerciants dels establiments dels mercats municipals actuen com a prescriptores de l'alimentació sostenible i els productes ecològics i de proximitat valent-se de la relació de confiança que han construït amb la clientela del barri.

..
10/09/2024 - 19:19 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

El del Ninot, el de la Boqueria, Sant Antoni, el de l’Abaceria… Els mercats de Barcelona vertebren els barris i apropen l’alimentació sostenible a veïnes i veïns. Parlem amb els i les comerciants del Mercat de la Llibertat, al barri de Gràcia, sobre el paper dels aliments i el comerç de proximitat en la dinamització dels llaços de barri.

La Patrícia, de Peixos Rafael i Lola; la Dolors, de la Carnisseria Miquela Artés, i en Tino, de Fruites Germans Mora, formen part del programa Comerç Verd que, organitzat conjuntament amb l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals de Barcelona, busca facilitar l’accés a una alimentació sostenible a tota la ciutadania.

Conèixer el teu producte millor que ningú

Per la Patrícia, és important participar-hi perquè així s’assegura que el cercle de producció i consum queda a casa: “quan el peix és de proximitat, saps com s’ha pescat, qui l’ha manipulat i de quina manera ho ha fet.” Això li permet poder oferir el millor producte a la clientela que passa per la seva parada diàriament, adaptant les seves necessitats al gènere que assegura conèixer perfectament.

En Tino afegeix que comprar als mercats és una forma de frenar el malbaratament alimentari. És molt més difícil que les fruites i verdures es facin malbé a casa si en lloc d’una bossa amb quinze mandarines en estats de maduració diferents, en compres cinc i expliques a la persona que les ven si les vols menjar avui o que t’aguantin cinc dies.

Coincideix en l’argument la Dolors, que aclareix que són els mateixos establiments que manipulen el gènere, i que aquesta és l’única manera de confirmar que les carns i preparats són de primera qualitat. A més, també juguen el paper de ser les primeres prescriptores de l’alimentació sostenible, recomanant a la clientela de les seves parades productes locals, ecològics, o procedents directament de la persona productora, per les seves receptes o preparats.

Protegir i potenciar el teixit de barri

Això és possible gràcies a la relació de confiança entre comerciant i client que s’aconsegueix als mercats. En Tino descriu l’experiència de comprar al mercat com quelcom cultural: “no només estàs fent la compra, també crees un impacte positiu en el teixit del barri, donant la importància que mereix a les relacions personals, el producte, la seva història i al tractament que se’n fa.”

A més, donada la seva expertesa, els i les paradistes també poden donar consells sobre com manipular els aliments, ajudar la clientela a pensar receptes pels seus àpats o recomanar un producte o un altre per a una preparació en particular. “Molt sovint s’acosten clientes i pregunten com fer un fricandó o quina és la millor part del pollastre per fer en salsa i jo els hi explico, perquè he fet aquestes receptes mil vegades,” admet la Patrícia.

Comerç Verd, a tots els barris

El programa Comerç Verd es va iniciar l’any 2021 i ja compta amb 619 establiments com els de la Patrícia, la Dolors i en Tino adherits. Està present a tots els mercats alimentaris de la ciutat i, de la mateixa manera que al Mercat de la Llibertat, els i les comerciants de la resta de botigues estaran encantats d’apropar l’alimentació sostenible i els productes de qualitat i proximitat a casa vostra.

.. ..