L’Ajuntament organitza la segona sessió del procés per a l’elaboració de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030

El 15 de març s’ha celebrat la segona plenària del procés d’elaboració de l’Estratègia d’alimentació sostenible 2030, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona.

..
22/03/2022 - 13:48 h - Emergència climàtica Ajuntament de Barcelona

Diversos agents de la ciutat vinculats al món de , l’alimentació sostenible i el consum responsable s’han reunit el 15 de març a l’Espai Josep Bota de la Fabra i Coats de Barcelona amb l’objectiu de continuar dibuixant un full de ruta per transformar el sistema alimentari de Barcelona i aconseguir que sigui més sostenible en l’horitzó 2030. El procés d’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030 va començar el 19 de gener. En la trobada hi han participat una seixantena de persones.

L’obertura de l’acte ha estat a càrrec d’Álvaro Porro González, comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, i Amaranta Herrero Cabrejas, coordinadora estratègica de la Secció Polítiques Alimentàries Urbanes i Consum Responsable de l’Ajuntament de Barcelona, que van explicar els eixos principals de l’estratègia, recollits al Pacte de Milà, on es recullen punts clau, com ara dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents, promoure dietes saludables, assegurar la igualtat social i econòmica, millorar l’abastament i la distribució d’aliments o reduir el malbaratament, entre d’altres.

Les persones participants han treballat en quatre grups al voltant dels vuit objectius preliminars i línies de treball que marca l’estratègia, amb la voluntat de respondre a algunes preguntes sobre les accions que es necessiten per aconseguir els objectius, les alertes i els riscos que s’han de tenir en compte, com ha de ser la coordinació i a quins agents cal mobilitzar. Aquests objectius són:

1. Incrementar la producció, la venda i el consum d’aliments de temporada, de proximitat i agroecològics i la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.

2. Protegir i recuperar espais agraris urbans i periurbans.

3. Promoure i defensar l’accés universal a dietes saludables i sostenibles.

4. Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari, com també la generació de residus alimentaris.

5. Combatre l’emergència climàtica i la crisi d’extinció.

6. Promoure un canvi cultural alimentari.

7. Promoure i fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària.

8. Coordinar i mobilitzar els agents de l’ecosistema per dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.

Barcelona avança cap a un sistema alimentari agroecològic, transparent i participatiu

La crisi climàtica és un repte global que també s’ha de combatre amb accions locals de manera conjunta entre les administracions, les organitzacions i la ciutadania. Amb aquest procés participatiu d’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030, Barcelona fa un pas endavant més per fer front a l’emergència climàtica i es dota de nous mecanismes per transformar de manera urgent la forma de produir, menjar i desfer-nos dels aliments i transitar cap a altres models més sostenibles.