Jornada tècnica per prevenir el malbaratament alimentari en la restauració

El pròxim 3 de juny, la sala polivalent del Mercat de Sant Antoni acollirà la jornada PATT ‘Com implementem el pla de prevenció del malbaratament alimentari a la restauració?’. Per assistir-hi cal inscripció prèvia.

..
27/05/2024 - 18:59 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

L’objectiu d’aquesta jornada és donar a conèixer la guia per a la prevenció i reducció del malbaratament alimentari al sector de la restauració comercial i cuines centrals, una eina per ajudar i impulsar la implementació de plans de prevenció, i donar suport en el compliment de la Llei 3/2020. A més, serà una oportunitat per donar a conèixer accions concretes a través de casos pràctics i restaurants i organismes pioners a posar en marxa mesures amb aquest objectiu.

La jornada, que tindrà lloc el pròxim 3 de juny de 10 a 12.30 h a la sala polivalent del Mercat de Sant Antoni, comptarà amb la participació de Glòria Cugat, subdirectora general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DACC; Lluís Riera, director de SAIA, la consultoria en seguretat alimentària i APPCC encarregada de desenvolupar les guies sectorials; i representants d’AN Grup, el CETT-UB, el restaurant Rasoterra i el restaurant Gatblau, que compartiran les seves experiències en la implementació de projectes per reduir el malbaratament alimentari.

Per assistir-hi, cal inscriure’s prèviament al següent enllaç.

El malbaratament alimentari, un repte global i sectorial

La reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari és una de les fites dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Segons dades de l’Eurostat 2023, el malbaratament alimentari al sector de la restauració i dels serveis d’alimentació suposa el 9,2% dels 58,4 milions de tones (131 kg/habitant) que es generen anualment a Europa.

En l’àmbit català, la Llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i malbaratament alimentari estableix accions de prevenció per reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments, així com accions de foment per augmentar l’aprofitament i la valorització dels aliments al llarg de la cadena alimentària.

Transferència del coneixement i enxarxament

Des de fa més de 20 anys, el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) elabora un programa anual d’activitats de generació i transferència de coneixements al sector agroalimentari, forestal i el medi natural, rural i marítim de Catalunya, les quals s’organitzen i es realitzen amb la col·laboració de gairebé 100 entitats vinculades al sistema agroalimentari de Catalunya.

Amb aquest objectiu, l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS), junt amb el DACC-Gencat i la col·laboració de Mercats de Barcelona, ha organitzat aquesta jornada professional enfocada al sector de la restauració, un agent clau en la prevenció del malbaratament alimentari i en la contribució de transformar el sistema alimentari en un model més sostenible.

L’OCAS està formada per la Generalitat de Catalunya (Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural -DACC- i Prodeca), l’Ajuntament de Barcelona (secció de Polítiques Alimentàries Urbanes) i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).

L’oficina tècnica neix amb l’objectiu d’impulsar les polítiques alimentàries de les administracions, en tot allò que va enfocat a transformar el sistema alimentari en un model més sostenible.

Des de l’Oficina es promouen projectes d’alimentació sostenible que s’emmarquen a l’Estratègia Alimentària de Catalunya, a l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, i a la Missió Alimentació Saludable del Compromís Metropolità 2030 i a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana.

..