Els menjadors escolars ‘agermanats’ amb la pagesia reben les primeres comandes d’aliments

El projecte “Agermanament de centres escolars amb la pagesia” vol apropar als alumnes de primària a la realitat del món rural català i alhora, ajudar les productores a estabilitzar les vendes.

..
28/02/2024 - 14:29 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

Aquest mes de febrer, els alumnes de cicle mitjà i superior de primària de les quatre escoles participants en el projecte “Agermanament de centres escolars amb la pagesia” podran gaudir en el seu menú escolar d’aliments de proximitat del mateix municipi de l’escola o de regions properes.

L’agermanament entre productores i escoles té un doble objectiu. D’una banda, ajuda que l’alumnat conegui la realitat del sector primari, prengui consciència i conegui conceptes com alimentació sostenible, agricultura, elaboració ecològica i desenvolupament territorial. D’altra banda, la pagesia estabilitza la venda del seu producte i equilibra econòmicament el seu projecte.

El lliurament d’aquests productes s’ha acordat en termes de servei, qualitat i preu entre les empreses gestores del menjador i les productores agermanades.

Els productes amb què s’ha proveït són principalment aliments de l’horta com enciam, carabassa i moniatos i làctics com el iogurt, tots ells ecològics, amb els quals cada escola ha elaborat un àpat format per primer o segon plat i postres que s’oferirà mensualment a tot l’alumnat.

Centres i escoles agermanades

En concret les escoles, ubicades a Barcelona i a l’àrea metropolitana, s’han agermanat amb les productores següents:

Escola Baldomer Solà de Badalona
L’escola s’ha agermanat amb l’Hort d’en Pau, ubicat a Alella, que l’ha proveït de carabasses i enciams i amb la granja de làctics La Selvatana de Campllong que l’ha abastit de iogurts. Amb aquests aliments s’ha fet una crema de carabassa, amanida i postres.

Escola La Floresta de Sant Cugat del Vallès
L’escola s’ha agermanat amb el productor L’Ortiga, ubicat a Sant Cugat del Vallès, que l’ha proveït d’enciam i carabassa i amb la granja de làctics La Selvatana de Campllong que l’ha abastit de iogurts. Amb aquests aliments s’ha fet una crema de carbassa, amanida i postres.

Escola Mercè Rodoreda de Barcelona
L’escola s’ha agermanat amb Cal Notari, ubicat al Parc Agrari del Baix Llobregat, que l’ha proveït d’enciam i moniatos i amb la granja de làctics La Selvatana de Campllong que l’ha abastit de iogurts. Amb aquests aliments s’ha fet un plat de llenties amb moniato, amanida i postres.

Escola Marinada de Barcelona
L’escola s’ha agermanat amb l’Hort de l’Eriçó, ubicat al Parc Agrari del Baix Llobregat, que l’ha proveït d’enciam i carabassa i amb la granja de làctics La Selvatana de Campllong que l’ha abastit de iogurts. Amb aquests aliments s’ha fet una crema de carabassa, amanida i postres.

A partir d’aquest lliurament, totes les escoles participants rebran mensualment la mateixa comanda amb l’objectiu de consolidar aquests plats en el menú escolar.

Un projecte pilot

El projecte “Agermanament de centres escolars amb la pagesia” forma part de l’Estratègia Alimentària de Catalunya, vinculat amb reptes com reforçar l’autoestima alimentària de Catalunya i garantir l’arrelament de la població a les zones rurals. També, de l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible de Barcelona 2030, que respon al repte de promoure un canvi cultural i educatiu per a l’alimentació saludable i sostenible, i es porta a terme amb la col·laboració de l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) i l’Associació Leader de Ponent.

Les dues escoles participants de la ciutat de Barcelona també formen part del programa MEMSS (Menjadors Més Sans i Sostenibles) impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

.. ..