Combatre l’emergència alimentària a cop de cistella agroecològica

Aquest mes de febrer hem visitat el projecte d’Alterbanc, que reparteix en 4 districtes de la ciutat cistelles agroecològiques a famílies en situació d’emergència alimentària.

..
24/02/2023 - 18:42 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

Arrel de la covid-19 les xarxes de suport als barris s’han fet molt conegudes a la nostra ciutat. Unes xarxes que en un moment donat van ajudar a molta gent. Però sempre han existit. Sobretot, donant suport a les persones amb perfils més vunerables. I aquestes, lluny del concepte de la caritat que ofereix el que li sobra, lluiten per sostenir a les famílies que ho necessiten, amb completa dignitat. Aquesta és una de les màximes d’en Carles, del Casal Popular Tres Voltes Rebel, que defensa “que a les xarxes de suport no només estem per omplir els estòmacs, sinó que es vol fer en les millors condicions”.

Aquesta sentència és la que ha aconseguit el projecte d’Alterbanc, banc alimentari agroecològic: un projecte que reparteix producte de pagès a persones amb vulnerabilitat a través de diferents casals, ateneus i altres centres socials de la ciutat. Un projecte que ha partit des de l’inici de voler fer que l’emergència alimentària es sumi a la sobirania alimentària.
Alterbanc funciona gràcies a moltes persones: per una banda, les i els pagesos, que suministren les verdures, fruites i altres aliment frescos de les seves finques; en segon lloc, gràcies a les activistes i voluntàries dels casals, ateneus i centres socials de Barcelona que hi estan involucrades, que recepcionen el producte i confecciones les cistelles per a les famílies; i per últim, les famílies i persones que reben les cistelles.

Al Casal Tres Voltes Rebel hi trobem l’Aziz: avui ajuda a descarregar caixes de coliflors i cols, i mentre descarrega i posteriorment prepara les cistelles, ens explica com ell és receptor d’aquesta verdura i com alhora, ajuda al Casal. En les verdures hi ha trobat un complement al poc salari que té de feines discontinues que fa quan pot; al Casal, hi ha trobat un munt de projectes socials que l’uneixen i vinculen al barri. El mateix opina en Josua, que també col·labora en el projecte d’Alterbanc després d’haver rebut molt suport des del Casal. Tots dos opinen el mateix: rebre i donar, donar i rebre, és indissociable.

Un canvi de paradigma del model de banc d’aliments

El projecte d’Alterbanc és transformador en quant la seva manera d’entendre el concepte de “Banc d’Aliments”:

Mentre que tradicionalment els bancs omplen les estanteries de productes de entitats, empreses i particulars no necessiten, Alterbanc defensa la compra directa de producte fresc a productores agroecològiques del territori i la seva ràpida distribució a través dels grups de suport mutu existents als districtes de Barcelona.

El segon canvi de paradigma és que les famílies que reben els aliments no són agents passius com sol passar en Rebosts Solidaris o similars, sinó que després que Alterbanc reculli a pagesia i ho porti a diferents punts de repartiment, les pròpies famílies que reben els aliments recepcionen els productes i fan les cistelles, amb l’ajuda dels voluntaris de les xarxes de suport mutu.

Alhora, és interessant perquè busca posar en contacte l’assistència a l’emergència alimentària a famílies vulnerables amb els circuits agroeco (que habitualment són vistos com a circuits per a rendes mitges-altes).

Alterbanc, un projecte finançat per l’Impulsem el Que Fas.

Aquesta és una prova pilot per testejar aquesta nova manera de distribució d’aliments a persones vulnerables, a través de xarxes de suport mutu i de proveïment directe de la pagesia.

Aquest febrer la iniciativa s’ha viscut a l’Eixample, Nou Barris, Les Corts i Sant Andreu, proveïnt cada setmana a 60 persones en cada Districte, i s’espera poder ampliar el territori en un futur pròxim. I que el projecte fos una realitat ha estat, en part gràcies, al suport rebut en forma de finançament pel programa Impulsem el Que Fas.

.. ..