Barcelona Espigola 2025 obre inscripcions
Del 6 a l’11 de febrer tindrà lloc Barcelona Espigola, per donar una segona vida a les taronges amargues de la ciutat i convertir-les en melmelada. Aquesta cinquena edició consecutiva es durà a terme als districtes de Ciutat Vella, les Corts, l’Eixample, Gràcia, Sant Martí, Sant Andreu i, per primer any, Horta-Guinardó.

Espigolada de tarongers
En aquest projecte d’aprofitament alimentari les taronges amargues recollides es transformen de nou en melmelada solidària, una melmelada batejada amb el nom de “La Marga” i que es distribueix a diferents entitats socials que atenen persones en situació de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.
Se n’ha obert el període d’inscripcions per participar-hi, cosa que es pot fer a través del següent formulari:
Formulari d’inscripció a Barcelona Espigola 2025
Hi ha recollides arreu de la ciutat, com ara Ciutat Vella (dies 6 i 8), Sant Martí, (dia 8), Gràcia (dia 9), Horta-Guinardó (dia 9), les Corts (dia 10), l’Eixample (dia 10) i Sant Andreu (dia 11). El programa està impulsat per Mans al Verd de Parcs i Jardins, en col·laboració amb la Fundació Espigoladors. ATENCIÓ! En el cas de les Corts i l’Eixample no hi ha formulari d’inscripció perquè l’activitat es durà a terme amb centres educatius del districte.
El projecte Barcelona Espigola
Parcs i Jardins de Barcelona impulsa aquesta iniciativa, inclosa en el programa Mans al Verd, amb l’objectiu de promoure l’aprofitament alimentari a través d’iniciatives d’economia circular i verda que fomentin la participació ciutadana per contribuir a una ciutat més sana, justa i sostenible.
Les taronges collides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a l’obrador Es im-perfect®, un projecte d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. La melmelada, batejada amb el nom de La Marga, serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.
El projecte també inclou accions de comunicació i sensibilització més enllà de les espigolades, de manera que es duran a terme una sèrie de tallers en centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb infants, joves i la ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions sobre el dret a una alimentació saludable i sostenible.
En l’edició del 2024 hi van participar més de 600 persones voluntàries i es van recuperar i transformar un total de 5.375 quilos de taronja amarga. El resultat van ser 12.400 unitats de melmelada, que es van distribuir entre diferents entitats socials de la ciutat.