Sardina
La sardina és el peix de la Mediterrània. És un peix blau de forma allargada, de 20-25 centímetres de longitud i grans escates per tot el cos.
Per la seva mida, aquest peixos es mouen en bancs, que poden arribar a ocupar entre 15 i 50 metres de grandària, i els podem trobar tant pel litoral com per la costa mediterrània.
-
La sardina és un peix ric en proteïnes i font de vitamines (vitamina A, B i D) i minerals indispensables com el calci, el magnesi o el ferro.
A més, a diferència del peix blanc, el peix blau té un alt contingut en greix insaturat, principalment omega-3, que és molt beneficiós per al sistema nerviós i la vista, per a certs tractaments derivats de trastorns autoimmunes i per regular el colesterol.
- El sistema nerviós
- La vista
- Certs tractaments derivats de trastorns autoimmunes.
- Regular el colesterol.
-
Abans de cuinar-la, cal tenir en compte que tingui una mida adient, que sigui ferma al tacte, que tingui els ulls brillants i que faci olor de mar. És important parar atenció a aquests aspectes, atès que és un producte molt perible.
La sardina és un dels peixos més versàtils que hi ha i dels que més coccions admet. Una de les maneres més tradicionals de preparar les sardines a la cuina és a la brasa, a la planxa o en espetos.
Però també les podem cuinar fregides, en arrossos o fideus, en coques salades, acompanyant llegums o en conserves: en vinagre, en escabetx, en sal, en oli, etcètera.