Una cistella de la compra sostenible i amb ànima

Coneixem productes i projectes d'alimentació sostenible on darrere hi ha més que el fet d’alimentar-se: són palanques de transformació social.

..
22/04/2024 - 13:28 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

Enfilant la carretera de l’Arrabassada, a només 30 minuts del centre de la ciutat, s’arriba a Can Calopa. Una masia del segle XVI que conserva l’única vinya que produeix vi de la ciutat: les Vinyes de Barcelona. Però no és només rica en raïm i oliveres; a les seves terres també s’hi allotja un projecte de treball i habitatge per a persones en situació de vulnerabilitat.

Can Calopa, una de les finques i projectes de la cooperativa L’Olivera, és un projecte integral d’habitatge i treball. “No només donem feina, també oferim una residència on persones majors d’edat amb capacitats diverses venen a viure. A Can Calopa les persones provenen de situacions de risc d’exclusió social i el 90% han estat derivades de Serveis Socials. Poden ser persones que han viscut en centres de menors, al carrer, que han patit abandonament o desamparament”, explica Santi Pérez, coordinador del Servei de Suport a la Llar de L’Olivera.

Ells i elles són les encarregades de la sembra i de la cura de la terra, de collir el producte fins a embotellar-lo, i de vendre’l cara al públic, a través de la Vinoteca, un espai de tast i degustació de platerets, que també són elaborats per les treballadores de l’espai.

I ells i elles també hi viuen. A la mateixa finca hi ha una residència amb capacitat per a dotze persones. D’altres viuen en pisos de lloguer a Molins de Rei. Hi acostumen a entrar a partir dels 18 anys i s’hi estan fins al voltant dels trenta “però tampoc hi ha unes edats concretes per entrar al projecte, només es demana que tinguin certa autonomia”, explica el coordinador.

Treballar i viure en aquest projecte els permet millorar les seves habilitats laborals i socials mentre reben l’acompanyament i suport de professionals com el Santi. “S’ajuda en tots els àmbits: puntualitat, presa de decisions… tot el que tingui a veure amb aptituds i habilitats laborals”, explica Pérez. L’objectiu final de Can Calopa: “que totes aquestes persones puguin fer una vida normalitzada i s’incorporin en empreses ordinàries per tenir total indepedència econòmica”.

Un pa amb sabors i… valors

Una mica més al sud, a Santa Coloma de Queralt, la cooperativa L’Aresta posa el pa sobre la taula i el focus en la transformació social i la sostenibilitat, a partir del desenvolupament de l’agroecologia, la sobirania alimentària, l’economia social, solidària i feminista.

La seva tasca s’articula a través de quatre branques: l’educativa, amb tallers a escoles i instituts; la dinamització, fonamentalment a projectes socials; la recerca, amb el desenvolupament d’informes que contribueixin a la transformació; i l’elaboració de pa en un obrador propi.

Al municipi tarragoní és on s’ubica la fleca, des d’on elaboren, de manera artesanal, tots els seus productes, des de pans de massa mare fins a brioixos, coques, pastissets o magdalenes. L’Aresta va engegar aquest projecte fa onze anys, tot recuperant un antic forn de pa tancat.

Tots els productes s’elaboren amb farines ecològiques de petites productores de la zona de Tarragona, “amb les que ens coordinem per fixar preus justos, optimitzar els costos i en matèries primeres, com la farina d’espelta, fer acords de preu”, explica la Gemma Flores-Pons, sòcia cooperativista. Les bondats nutritives d’aquest tipus de farina han extés el seu consum i han provocat pràctiques qüestionables: “hi ha molta especulació, es reté el producte i va pujant el preu. Nosaltres fem un acord amb el pagès perquè el preu sigui just per a qui ho produeix i per a les consumidores”, explica Flores-Pons.

Actualment, a l’obrador hi treballen sis persones: tres elaborant els pans i dolços, dues rebent les comandes i fent factures i un altre perfil que dona suport de manera puntual quan hi ha pics de feina. Tot i que principalment, reparteixen les comandes a Tarragona i Lleida, també arriben fornades de la fleca -per encàrrec- a Barcelona a través de les cooperatives Mespilus o La Senalla, entre d’altres.

Omplir el rebost de productes deliciosos, sostenibles i amb cor

Però L’Aresta o L’Olivera no són les úniques iniciatives que busquen transformar la realitat per a millorar-la. Les nostres neveres i resbosts poden anar plenes d’aliments que han ajudat a canviar el nostre entorn.

És el cas, per exemple, de Delícies del Berguedà: el seu iogurt és usat per grans xefs -com és el cas d’Ada Parellada-, és un producte de proximitat fet al Berguedà i alhora, una empresa d’inserció laboral que dona suport als joves amb patologia dual i a les seves famílies. O l’experiència d’Alternativa 3 també transforma: més de 400 productes ecològics i ètics, on es compren matèries primes com el cacau o el cafè de forma justa i s’elaboren al territori. O el cas de les melmelades es-imperfect, de la Fundació Espigoladors, que lluiten contra el malbaratament alimentari alhora que inserten laboralment a persones en situació de vulnerabilitat.

.. ..