Mongeta tendra

La mongeta tendra es consumeix a casa nostra des de fa segles, quan es va importar i introduir a Europa des d'Amèrica, com moltes altres verdures i fruites.

La mongeta de fet es un llegum, però quan es consumeix tendra amb la beina es considera més una verdura que no pas un llegum.

Imatge
Mongeta tendra
  • El que realment es consumeix de la mongeta es la beina, que conte les llavors quan encara aquesta es tendra i jove.

    A casa nostra habitualment s'han consumit dos tipus de mongetes, les mongetes planes i les mongetes fines. 

    En els darrers anys s'han popularitzat algunes varietats de mongeta tendra amb tons morats a la part exterior.

  • A principis d'estiu estan en el seu millor moment, i la temporada es pot allargar fins a finals d'estiu depenent de la varietat.

    Totes les varietats són bones, si es consumeixen tendres. Quan la llavor ja s’estan granant a l'interior de la beina ja no es recomana consumir la beina.

    A l’hora de triar les mongetes tendres al mercat cal tenir en compte els aspectes següents:

    Si les dobleguem, acostant els dos extrems de la beina, cal que es trenquin fàcilment, això ens indicarà que són fresques. Si estan flàccides, vol dir que es van collir fa dies.

    Les mongetes de millor qualitat són les que tenen les llavors poc marcades.

  • Primer de tot cal rentar-les molt bé per eliminar-ne tota la brutícia i tallar la part que uneix la mongeta tendra amb la planta, aproximadament mig centímetre.

    Les podem tallar de la manera que més ens agradi depenent del plat que vulguem cuinar, però es recomana fer talls d'uns 3-4 cm aproximadament perquè sigui còmoda de menjar.

    La millor manera de cuinar-les és bullides, en abundant aigua amb sal, uns 6-7 minuts fins que estiguin tendres. A continuació es retiren i es refreden amb aigua freda amb gel per tallar-ne la cocció.

    Una vegada escorregudes, es poden saltar, menjar amb amanida o simplement calentes i acompanyades de patata bullida i un bon raig d'oli.

  • És una verdura amb moltes propietats nutricionals i poques calories, ja que una part important del seu pes és aigua. A més, conté força fibra i és, per tant, un aliment aconsellable en dietes d’aprimament. És interessant introduir-la en la nostra ingesta per les seves propietats digestives. És una verdura rica en proteïnes, fibra, vitamina A, C, E, i vitamines del grup B, entre les quals destaca l'àcid fòlic, que és molt recomanat per a embarassades. També conté minerals, com el calci, el potassi i el ferro, cosa que ens ajudarà a mantenir en bona forma els ossos i músculs. Té fama de reduir el colesterol gràcies a la seva fibra soluble i de prevenir el càncer pels antioxidants que conté.

  • Verdura d’estiu amb el costum molt estès de menjar-la a l’hivern. Per gaudir d’aquest producte durant tot l’any sense haver de comprar mongeta que hagi recorregut milers de quilòmetres podem optar per comprar-la de proximitat durant l’estiu i congelar-la en racions per anar consumint-la durant l’any. Perquè quedi una textura i un color òptims cal netejar la mongeta, tallar-la, escaldar-la i deixar-la refredar, una vegada ben seca, es pot guardar en bosses o carmanyoles i posar al congelador.

    També se’n pot fer conserva al natural, en salmorra o en vinagre.

    Convé recordar que sovint per preparar-la tallem els dos extrems de la mongeta, quan en realitat només cal tallar-ne la part per on s’enganxa a la planta. L’altra punta és tendra i boníssima i la podem aprofitar.