Mató, nous i mel de taronger

Parlem de tres productes que es produeixen a Catalunya, que són de proximitat i de gran qualitat.

Imatge
  • El mató és un formatge fresc que es diferencia de la resta en la manera d’elaborar-lo, ja que el tractament tèrmic és més elevat. D’aquesta manera, s’aconsegueix un textura granulosa molt característica d’aquest producte. És un formatge sense sal, amb poc greix i que aporta calci, vitamina B1, B2 i àcid fòlic.

  • Són conegudes per les qualitats organolèptiques, com la resta de fruita seca que es produeix en aquesta zona. Les nous són molt beneficioses a nivell nutricional, perquè tenen molts àcids grassos omega-3, que ajuden a mantenir el nivell de colesterol. També són una font de proteïnes vegetals i de minerals, com fòsfor, magnesi, potassi, zinc, ferro i calci.

  • La mel de taronger sense pasteuritzar és un producte que s’elabora a la tardor i a l’hivern, entre els mesos d’octubre i maig, i que destaca para la textura cremosa i l’aroma cítrica.

  • Mató ecològic
    El mató té una vida curta, si pel motiu que sigui no el consumiu sencer i teniu por que es faci malbé, el podeu fer servir per a un cheesecake o qualsevol altre pastís. 
    Si es fa el mató a casa, el sèrum o xerigot no és un residu! Encara se’n pot treure un nou formatge, el brossat o brull, que s’obté escalfant el sèrum sense deixar que bulli i deixant escórrer els flocs blancs que van apareixent. El xerigot també es pot prendre com a beguda o es pot afegir a un pastís o pa de pessic en substitució de la llet. 

    Nous
    La fruita seca, pel seu baix contingut en aigua, es conserva molt bé durant molt de temps. Tot i això, les nous tenen tendència a tornar-se ràncies pel seu alt contingut en greixos insaturats. Una manera d’evitar-ho és guardar-les en recipients de vidre ben tancats i preservats de la llum solar. Si ja se’ns han fet ràncies les podem aprofitar triturant-les i afegint-les a altres receptes on no siguin les protagonistes, així n’aprofitarem el valor nutritiu i dissimularem el punt ranci (com ara pastissos salats i dolços).

    Mel de taronger
    El primer que cal dir si parlem d’aprofitament és que la mel no es fa malbé! El seu alt contingut en sucres és el seu propi conservant. Ara bé, sí que hi poden viure endòspores del bacteri Clostridium botulinum, que, en el sistema digestiu immadur dels infants de menys d’un any, poden produir problemes greus, per això no està indicada en cap cas fins a partir de l’any d’edat. De vegades la mel pot canviar d’aspecte, de textura o de color. En cas que es torni més densa o fins i tot sòlida, la podem escalfar al bany maria per tornar-la a fer líquida.