Plaça del Rei
-
16 d'octubre 12.30 hXerrada
Les cuines formen part de la història de la ciutat. Diríem més, la història també es fa a les cuines, i alhora, la història impregna les cuines de cada ciutat.
Des de mitjan segle XIX fins el 1976, a la cuina han confluït discursos i pràctiques arquitectòniques, tecnològiques, propagandístiques, polítiques i alhora, sabers i habilitats que han permès la subsistència col·lectiva -
16 d'octubre 13.00 hEspectacle
Vanesa Muela és una cantant multiinstrumentista que rep la influència directa de la saba de la tradició, les arrels i la puresa de les músiques d’abans. És capaç de mostrar l’ànima de les cançons tradicionals que ha après directament de les persones grans, en cadascun dels seus concerts. Transmet com ningú aquesta màgia, aquesta energia i aquest sentiment que té la música del poble, aquesta saviesa ancestral que és capaç de compartir amb el públic d’una manera divertida, amena i interessant. Amb la Vanesa faràs un viatge amb les tonades de jotes, fandangos, seguidilles, ligeros, agarraos, charradas o corridos al so de les panderetes, panderos, petxines, culleres, guitarres o garbells…
-
17 d'octubre 12.00 hTaller
El taller de cuina amb baix consum energètic donarà idees i trucs per cuinar amb la mínima despesa energètica. Abordant el tema de manera pràctica, promourem la reflexió sobre la cuina d’aprofitament i l’alimentació saludable i sostenible. El que vol el taller és donar eines viables a les persones participants per afavorir el seu compromís per reduir els impactes ambientals de la seva alimentació, apostant per solucions senzilles però alhora transformadores. L’objectiu del taller és, amb diferents demostracions i consells pràctics i teòrics, que es puguin aplicar en el dia a dia. Alhora es fomentarà la cultura de l’aprofitament alimentari, l’alimentació completa i equilibrada. El taller inclourà una explicació d’una dinamitzadora experta i la pràctica in situ de diferents receptes.
-
16 d'octubre 12.00 hXerrada
Alimentar la ciutat ha estat sempre un gran repte: garantir l’accés al component més bàsic del sosteniment de la vida, per evitar carències i conflictes que comprometin la salut i la pau social dels seus habitants.
Alimentar la ciutat ha estat sempre un afer polític: el comú i les institucions de Barcelona han reclamat i exercit el dret a intervenir políticament per assolir un proveïment alimentari adient en quantitat i qualitat per a la ciutat.
Al llarg dels segles, l’abast territorial i la conformació espacial de la petjada alimentària de Barcelona s’han ampliat i modificat en funció de la quantitat de població que calia proveir i el canvi de les formes de conreu, cria d’animals, transports i fonts d’energia emprades per fer-ho.
Al segle XXI la ciutat s’enfronta a nous reptes de seguretat alimentària a causa de l’emergència climàtica i la crisi socioambiental global. Per encarar-los, reclama i exerceix noves formes de sobirania alimentària orientades a la sostenibilitat dins un espai ambiental just i segur per a tothom a la Terra.
-
17 d'octubre 20.00 hProjecció
Recuperar la capacitat natural de la terra per emmagatzemar carboni i sostenir la vida podria ser una de les formes més efectives de combatre el canvi climàtic.
Per això, és necessari recompondre totes les etapes d’aquest entramat complex, una tasca que moltes persones estan impulsant a través de diferents iniciatives arreu del món. Aquest documental ens mostra que les respostes als problemes ambientals es troben a la natura, literalment sota els nostres peus. -
16 d'octubre 20.00 hEspectacle
Una orquestra única al món, la Vegetable Orchestra, toca instruments fets amb verdures i hortalisses fresques. L'ús de diversos instruments vegetals configura un univers musical i estètic únic. La Vegetable Orchestra aborda els estils musicals més diversos, fusionant gèneres des de la música electrònica fins al jazz. Els nous instruments generats determinen el so final. Un concert de la Vegetable Orchestra apel·la a tots els sentits.
-
17 d'octubre 17.30 hTaula rodona
L’actual sistema agroalimentari industrial genera una sèrie de conflictes ambientals que es manifesten a través de lluites i mobilitzacions en resposta als impactes que ocasiona sobre el medi ambient i la societat. Aquests conflictes estan relacionats principalment amb la defensa de les condicions ambientals o d’accés i distribució igualitària dels recursos naturals, apareixen de manera recurrent als llocs de producció i trànsit, i afecten els territoris i les poblacions on es donen. Sovint posen de manifest interessos contraposats, diferents paradigmes de desenvolupament i aspectes relacionats amb la participació en la presa de decisions.
L’objectiu d’aquesta taula rodona és donar veu a alguns dels principals conflictes socioambientals actuals a Catalunya, derivats del sistema alimentari, i conèixer-ne les causes i impactes tant a Catalunya com al sud global per tal de visibilitzar-los, posar-los en diàleg i aportar possibles solucions o alternatives.
-
17 d'octubre 11.00 h (Plaça del Rei) i 23 d'octubre 10.00 h (Pl. Glòries Catalanes, al costat de l'edifici Disseny Hub Barcelona)Taller
Després d’una introducció breu sobre el canvi climàtic i la seva vinculació amb el sistema alimentari, les persones assistents podran calcular la petjada ambiental que genera la seva alimentació.
-
16 d'octubre 17.30 hTaula rodona
La taula rodona vol donar resposta a les següents preguntes. Quins impactes haurà d’afrontar el Patrimoni gastronòmic com a conseqüència d’una alimentació sostenible? La sostenibilitat ens "imposa" reptes cada dia. Quines estratègies s’estan duent a terme per aconseguir aquesta adaptació? Serà la innovació la que ens aportarà noves maneres de incloure ingredients sostenibles a la nostra dieta? I, tenim maneres de mantenir una dieta saludable malgrat els canvis que ens venen?. Aquesta necessitat de fer una transició a una dieta més sostenible, com es fa compatible amb el manteniment d’un patrimoni gastronòmic?. Aquestes són algunes de les preguntes que els ponents posaran a debat en aquesta taula.
-
16 d'octubre 11.00 hXerrada
Presentació de l’exposició “Alimentar Barcelona, ciutat, proveïment i salut”, organitzada pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).
Una de les línies de recerca i difusió del MUHBA els darrers anys s’ha centrat en l’estudi de l’alimentació i la salut dels ciutadans. El projecte “Alimentar Barcelona” ha posat una atenció especial en les institucions i les polítiques que han fet possible satisfer les necessitats bàsiques per a la vida de les persones al llarg de la història i, com a conseqüència, l’existència sostenible de la ciutat mateixa.
-
17 d'octubre 13.00 hXerrada
Xerrada en què es repassaran totes les etapes de cicle de vida més freqüents dels nostres aliments. De la granja a la taula, i ens qüestionarem quina petjada de carboni té l’agricultura, l’envasat, la logística, la cuina, el residus orgànics, etc. L’objectiu final és aportar informació per decidir una alimentació menys impactant en emissions de gasos d’efecte hivernacle. També es farà èmfasi en les contradiccions de la comunicació ambiental de cara als consumidors.
-
17 d'octubre 13.30 hXerrada
Quins són els impactes del nostre sistema alimentari sobre el nostre planeta? Com afecta això a la pagesia, del nostre territori i a les comunitats del sud global? Quin paper hi juga la indústria alimentària? Què hi podem fer com a consumidors? Quin és el paper i la situació de les dones, que tradicionalment han alimentat al món? Sobre totes aquestes qüestions, us oferim un diàleg apassionant amb Vandana Shiva (activista climàtica índia, llicenciada en física, filòsofa, ecologista, feminista i autora de més de vint llibres i 300 articles en les revistes científiques més prestigioses del món) i Esther Vivas (activista, investigadora en moviments socials i polítiques agrícoles i alimentàries. Llicenciada en periodisme i diplomada en estudis superiors de sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona). -
16 d'octubre 11.30 hXerrada
La cuina catalana va assolir, als segles XIV i XV, un nivell d’excel·lència reconegut internacionalment. Tenia com a objectius obtenir sabor complexos mitjançant la combinació de condiments fins, emmascarar les qualitats natural dels aliments, crear plats sofisticats i atractius estèticament. La conquesta de Nàpols per Alfons el Magnànim i els pontificats Calixte III i Alexandre VI, membres de la família Borja, van contribuir a donar-la a conèixer a Itàlia, des d’on la seva fama es va expandir per la resta de l’Europa occidental. Les seves creacions van ser alabades pels gastrònoms més qualificats de l’època i han quedat recollides en quatre llibres de cuina: Llibre de Sent Soví, Llibre d’aparellar de menjar, Llibre de totes maneres de potatges i Llibre del coc.
-
16 d'octubre 14.00 hExperiència gastronòmica
En aquesta activitat, proposem un recorregut gastronòmic que ens durà al passat, el present i el futur de l’alimentació a Barcelona. Serà un tastet guiat que ens servirà per parlar de l’intercanvi cultural, la història, les tradicions, la concepció de la sostenibilitat al llarg del temps, la industrialització alimentaria o de les tendències actuals. Un tastet que de ben segur ens sorprendrà i ens mostrarà les contradiccions tant del model alimentari com dels discursos al voltant de l’alimentació actual.
Què tastarem?
Vi piment
Vi blanc sec aromatitzat amb espècies.
Conté gingebre, aigua de roses, clau, canyella i mel
Al·lergens: sulfitsNeules planes
Recepta medieval de les tradicionals postres nadalenques
Conté: farina, sucre, ous, llard, nata, llet i sal
Al·lèrgens: ous, gluten, lactisFlaó d’albergínia
Flamet d’albergínia escalivada amb formatge curat, panses i espècies.
Al·lèrgens: lactisEmpedrat amb bacallà
Recepta catalana amb bacallà d’Islàndia i mongetes, tomàquets, pebrots vermell i verd, ceba i oliva negra.
Al·lèrgens: peixPatates xips
Al·lèrgens: glutenIogurt amb magrana
Iogurt de granja de la zona d’Olot amb magrana natural
Al·lèrgens: lactisUs informem que no podem garantir que els menjars servits en aquest esdeveniment estiguin lliures de substàncies que puguin ocasionar algun tipus d'al.lèrgia o intolerància alimentària.